Çukurova bölgesinde farklı ekim zamanlarında pamukta (gossypium hirsutum L. ) gelişme dönemlerinde sıcaklık gereksinimlerinin gün derece olarak belirlenmesi
Determine growing degree days at growth stages for cotton varieties (gossypium hirsutum L. ) at different planting dates in Çukurova region
  1. Tez No: 112467
  2. Yazar: SEDAT SÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİHA KIRICI, Y.DOÇ.DR. OSMAN ÇOPUR, Y.DOÇ.DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cotton, degree days, growth stages, temperature, relations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE FARKLI EKİM ZAMANLARINDA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L) GELİŞME DÖNEMLERİNDE SICAKLIK GEREKSİNİMLERİNİN GÜN DERECE OLARAK BELİRLENMESİ SEDAT SÜLLÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.Özgül GÖRMÜŞ Yıl : 2001, Sayfa: 75 Jüri :Yrd.Doç.Dr.Özgül GÖRMÜŞ Prof.Dr.Saliha KIRICI Yrd.Doç.Dr.Osman ÇOPUR Bu araştırma, Çukurova Bölgesi standart pamuk çeşidi Çukurova 1518 ile Adana 98 pamuk çeşitlerinin (Gossypium hirsutum L) gelişme dönemlerinde duydukları sıcaklık gereksinimlerinin gün derece ünitesi olarak belirlenmesi amacıyla 2000 yılında Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Araştırma, bölünmüş parseller (split plot) deneme deseninde 4 tekrarlamak olarak yürütülmüş, 02.05.2000 ve 15.05.2000 tarihlerinde iki farklı ekim zamanı alınmıştır.Araştırma sonucunda, materyal olarak alınan pamuk çeşitlerinin gelişme dönemleri için gerekli gün-derece (DD) ünitesi miktarları ayrı ayrı olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, sırasıyla, Çukurova 1518 ve Adana 98 pamuk çeşitlerinin gelişme dönemlerindeki sıcaklık gereksinimleri Ekim-Çıkış 62.000-56.000, Ekim- Taraklanma 364-383,377-402, Ekim-Çiçeklenme 566-615,591-636, Ekim-Koza Açma 1127-1135,1143-1153 ve Ekim-Hasat 1393-1325,1398-1329 gün derece ünitesi olarak bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Pamuk,Gün-Derece, Gelişme Dönemleri, Sıcaklık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc DETERMINE GROWING DEGREE DAYS AT GROWTH STAGES FOR COTTON VARIETIES (Gossypium hirsutum L.) AT DIFFERENT PLANTING DATES IN ÇUKUROVA REGION SEDAT SÜLLÜ DEPARTMENT OF HEED CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Assist.Prof.Dr.Özgül GÖRMÜŞ 2001,Pages:75 Assist.Prof.Dr.Özgül GÖRMÜŞ Prof.Dr.Salîha KIRICI Assist.Prof.Dr.Osman ÇOPUR This study was conducted to determine the degree-day units (DD) at the different stages of development in two cotton cultivars Çukurova 1518 (standart for region) and Adana 98. Field trials were conducted at Çukurova Agricultural Research Institute in split-plot expermental design with four replications and two different planting dates, in 2 May and 15 May 2000. Degree-day units (DD) for the Çukurova 1518 and Adana 98 cultivars were given for Planting-Emergence 62.000-56.000, Planting-Squaring 364-383,377-402, Planting-First Flowering 566-615.591-636, Planting-Boll Opening 1127-1135,1143- 1153 and Planting- Harvesting 1393-1325,1398-1329 heat units, respectively.