Çukurova koşullarında farklı ekim zamanlarına göre bitki sıklığının soyada önemli tarımsal ve bitkisel özelliklere etkisi
Effects of row spacing according to different sowing dates on agricultural and morfological characteristics of soybean under Cukurova conditions
- Tez No: 170560
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soya, ekim zamanı, ekim sıklığı, verim, Soybean, sowing date, row spacing, yield II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA FARKLI EKİM ZAMANLARINA GÖRE BİTKİ SIKLIĞININ SOYADA ÖNEMLİ TARIMSAL VE BİTKİSEL ÖZELLİKLERE ETKİSİ Pınar ÇUBUKÇU KARA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Halis ARIOĞLU Yıl : 2005, Sayfa:94 Jüri : Prof.Dr. Saliha KIRICI Prof.Dr. Sezen TANSI Prof.Dr. Necmi İŞLER Doç.Dr. Mehmet Emin ÇALIŞKAN Bu araştırma Çukurova Bölgesinde yapılan soya tarımında, farklı ekim zamanlarına göre, en uygun bitki sıklığını belirlemek ve bu koşullarda bitkide oluşacak tohum verimi ile tarımsal ve bitkisel özelliklerde meydana gelen değişimleri tespit etmek amacıyla, 2001 ve 2002 yıllarında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak, kurulmuş ve yürütülmüştür. Denemede, ekim zamanları ana parselleri, ekim sıklıkları alt parselleri oluşturmuş ve materyal olarak A 3935 soya çeşidi kullanılmıştır. Ekim zamanları; 10 Mayıs tarihinde başlamış ve 10' ar gün arayla 10 Temmuz tarihine kadar devam ermiştir. Sıra arası uzaklığı ise 40 cm'den başlamış ve 80 cm'ye kadar çıkartılmıştır. Araştırma sonucunda her iki yılda da ekim zamanlan ve ekim sıklıklannm tohum verimi üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkide bulunduğu saptanmıştır. Farklı ekim zamanlan balonundan dekara tohum verimleri; 2001 yılında 172.6-374.1 kg/da ve 2002 yılında ise 204.3-374.4 kg/da, ekim sıklıklarına göre ise, tohum verimi değerleri; 2001 yılında 281.8-328.8 kg/da ve 2002 yılında 289.8-316.2 kg/da arasında değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF ROW SPACING ACCORDING TO DIFFERENT SOWING DATES ON AGRICULTURAL AND MORFOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOYBEAN UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS Pınar ÇUBUKÇU KARA DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Halis ARIOGLU Year : 2005, Pages:94 Jury :Prof.Dr.Saliha KIRICI Prof.Dr. Sezen TANSI Prof.Dr.Necmi İŞLER Assoc.Prof.Dr.Mehmet Emin ÇALIŞKAN This study was conducted to determine the most suitable row spacing acording to different sowing dates on seed yield and some agronomic and quality characteristics of Soybean under Çukurova conditions at University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. A split plot design was used with sowing date as the main plot and row spacing as the subplot. Sowing date (10 May, 20 May,30 May, 10 June, 20 June, 30 June or 10 July) and row spacing (40, 50, 60,70 or 80 cm) on soybean cv A 3935 were used in this study. As a result of this study, it was determined that different sowing dates and row spacing had statistically important effect on seed yield. According to different sowing dates the values of seed yields were changed between 172.6-374.lkg/da in 2001 and 204.3-374.4 kg/da in 2002. The seed yield was changed between 281.8- 328.8 kg/da in 2001 and 289.8-3 1 6.2 kg/da in 2002 acording to row spacing.