A Software tool for teaching microcontroller system principles
Mikrodenetleyici sistem prensiplerinin eğitimi için yazılım geliştirilmesi
  1. Tez No: 112476
  2. Yazar: METİN METE ÖZBİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Education, 8051, Microcontroller, Simulation, PC H
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MİKRODENETLEYİCİ SİSTEM PRENSİPLERİNİN EĞİTİMİ İÇİN YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ METİN METE ÖZBİLEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : YrL Doç. Dr. Murat AKSOY Y± 2001, Sayfa: 115 Jüri : Prof Dr. Süleyman GÜNGÖR Yrd Doç. Dr. Murat AKSOY Yrd Doç. Dr. Sami ARICA Günümüzün teknolojisi, mühendislerin mikrodenetleyici tabanlı sistemlerin nasıl programlanabileceğini ve kontrol edilebileceğini bilmeye zorlamaktadır. Bu yüksek lisans tezinde, mikrodenetleyiciler alanında ihtiyaç duyulan eğitim araçlarının eksikliğinin giderilmesi hedef alınmıştır. Böylece pahalı teçhizatlara bağımlılık kişisel bilgisayar kullanılarak giderilebilecektir. Sistem, Atmel firmasının AT89C serisi mikrodenetleyicileri ile çıkışlarını gösteren kartın simülasyonunun gerçekleştirilmesini hedeflemiştir. Yazılımın geliştirilmesinde Microsoft firmasının Visual Basic programlama dilin 6. sürümü kullanılmıştır. Program iki kısımdan oluşmaktadır. İlk bölüm, Assembler dilinde yazılmış olan programın hata kontrolünün yapılması ve derlenmesini sağlıyor. İkinci bölüm, programın işlemci üzerinde çalıştırılması ve ayıklanması gibi işlemleri içeriyor. Anahtar Kelimeler Eğitim, 8051, Mikrodenetleyici, Simülasyon, PC
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS A SOFTWARE TOOL FOR TEACHING MICROCONTROLLER SYSTEM PRINCIPLES METİN METE ÖZBİLEN DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor rAssist. Prof. Dr. Murat AKSO Y Yean 2001, Pages: 115 Jury : Prof Dr. Süleyman GÜNGÖR Assist Prof. Dr. Murat AKSO Y Assist Prof. Dr. Sami ARICA Today's technology forced engineers to have knowledge about how to program and manage microcontroller-based systems. In this Master of Science thesis, our aim was, fulfill training tool needs felt in this area. Hence, expensive equipments dependency can be removed by using personal computer. Our system involved simulation of 89Cxxx from Atmel Corporation and its evaluation-board with limited capabilities on personal computer. Visual Basic programming language from Microsoft Corp. was used to develop the program. The program consists of two parts. In the first part, program written in assembly language is checked for syntax errors and is compiled. The second part involves execution, and debugging of program.