Turunçgil kırmızıörümceği, panonychus citri (McGregor) ile Avcı Akar, typhlodromus athiasae porath and swirski (acarina: tetranychidae: phytoseiidae) arasındaki ilişkiler ve günderece modellerinin oluşturulması
Interactions between the predator mite, typhlodromus athiasae porath and swirski and its prey, citrus red mite, panonychus citri (McGregor) (acarina: tetranychidae: phytoseiidae) and development of degree-day models
  1. Tez No: 112505
  2. Yazar: İSMAİL KASAP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Panonychus citri, Typhlodromus athiasae, Turunçgil kırmızıörümceği, biyolojik mücadele, turunçgil, gün-derece, Panonychus citri, Typhlodromus athiasae, Citrus Red Mite, biological control, Degree-day. Citrus. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz DOKTORA Turunçgil Kırmızıörümceği, Pcmonychus citri (McGregor) ile Avcı Akar, Typhlodromus athiasae Porath and Swirski (Acarına: Tetranychidae; Phytoseiidae) Arasındaki İlişkiler ve Günderece Modellerinin Oluşturulması İsmail KASAP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU Yıl: 2001 Sayfa: 94 Jüri: Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Prof. Dr. İsmail KARACA Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU Yrd. Doç. Dr. Cengiz KAZAK Bu çalışmada son yıllarda turunçgil üretim alanlarında önemli sorunlardan biri olmaya başlayan Turunçgil kırmızıörümceği, Pcmonychus citri ile avcı akar, Typhlodromus athiasae arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. P. Citri'nin laboratuvar koşullarında beş farklı sıcaklıkta (15, 20, 25, 30 ve 35 °C) biyolojileri incelenmiş ve yaşam çizelgesi oluşturulmuştur. Laboratuvar çalışmaları sonucunda; P. Citri'nin ergin öncesi toplam gelişme süresi, yukarıda bildirilen sıcaklara bağlı olarak 37.2, 16.6, 12.2, 9.8 ve 9.0 gün arasında değişmiştir. Ayrıca P. Citri'nin gelişebileceği en düşük sıcaklık değerinin 6.8 °C ve gelişmesini tamamlayabilmesi için gerekli gün-derece süresinin ise 238 gün-derece, Adana ili için yılda verebileceği döl sayısının ise 16-17 döl olduğu saptanmıştır. Arazi çalışmalarında ise Adana ili Yerdelen köyünde bir bahçe belirlenerek 1998 ve 1999 yılları üretim sezonu süresince Washington ve Valencia portakal çeşitlerine 1:10, 1:20 ve 1:40 avcı: av oranlarında avcı akar salımı yapılarak P. citrfrim populasyon gelişmesi ve avcı akar, T. athiasae ile aralarındaki ilişki takip edilmiştir. Sera çalışmalarında ise yine Washington ve Valencia portakal çeşidi fidanlarına 1:10, 1:20 ve 1:40 avcı:av oranlarında avcı akar salımı yapılarak P. Citri'nin. populasyon gelişmesi ve avcı akar ile aralarındaki ilişki takip edilmiştir. Arazi ve sera çalışmaları sonucunda avcı akar, T. athiasae'nin P. citri'yi, avcı:av oranı 1:10 ve 1:20 olduğu zaman baskı altına alabileceği ancak avcı:av oranı 1:40 olduğu zaman baskı altına almada geciktiği ve avcının uygun bir yöntemle desteklenmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Interactions between the predator mite, Typhlodromus athiasae Porath and Swirski and its prey, Citrus red mite, Panonychus citri (McGregor) (Acarina: Tetranyehidae: Phytoseiidae) and development of degree-day models. Ismail KASAP DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU Year: 2001 Pages: 94 Jury: Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Prof. Dr. Ismail KARACA Prof. Dr. Sultan ÇOBANO?LU Yrd. Doç. Dr. Cengiz KAZAK The biology and life table parameters of citrus red mite, that has recently started to be problems in citrus product area, was studied in laboratory conditions. The interaction between predaceous mite, Typhlodromus athiasae and Panonychus citri were also studied both in citrus orchards and in greenhouse. The duration of immature stages, preovipositon, ovipositon, postovipostion periods, fecundity and sex ratio were determined at 5 different temperatures (15, 20, 25, 30 and 35 °C). From these data, life tables were constructed for P. citri. According to the results, total development time changed between 37.2, 16.6, 12.2, 9.8 and 9.0 days depending on the temperature. From the data development threshold temperature was calculated to 6.8 °C. The required degree-day for total development was determined 238, with a possible 16-17 generations per year in Adana. Three different ratios, 1:10, 1:20, 1:40 of predator: prey were established by releasing on trees of Valencia and Washington citrus varieties in 1998-1999 for field study, and population developments of both prey and were observed. Interactions with same ratios were also observed on seedlings of Washington and Valencia varieties in greenhouse. In field and green house study were determined predaceous mite, T. athiasae may control at predator: prey rations 1:10 and 1:20 the citrus red rnite but when predator: prey rations is 1:40 predator mite, T. athiasae may not control the citrus red mite and predaceous mite have to be supported with a suitable method.