Doğal ortamdan izole edilen alkalifilik bacillus sp. suşlarında alfa-amilaz üretimi, enzimin pH ve sıcaklık stabilitesinin araştırılması
Alpha-amylase production in alkaliphilic bacillus sp. strains isolated from natural environment investigation of pH and temperature stability of enzyme
- Tez No: 112506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus, Amylase, Temperature, SDS-PAGE
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz DOKTORA TEZİ DOĞAL ORTAMDAN İZOLE EDİLEN ALKAL1FILIK BACILLUS S P. SUŞLARINDA a- AMİLAZ ÜRETİMİ, ENZİMİN pH VE SICAKLIK STABİLİTESİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZLEM KIRAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Burhan ARIKAN Yıl: 2001, Sayfa: 88 Jüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, Prof. Dr. Nedim UYGUN, Doç. Dr. Ferit KARGIN, Yrd. Doç. Dr. Nursel DOSTBİL Bu çalışmada Van Gölü çevresinden izole edilen, Bacillus sp. suşlarından V12.3 olarak adlandırılan suş seçilmiştir. Seçilen bu suşun mevcut amilaz üretme yeteneği ve bu enzimin özellikleri araştırılarak endüstriyel alanda kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda bu suşdan elde edilen amilaz enziminin termal stabilitesi araştırılmış ve aktivitenin 60° C'de %100 korunurken, 70° C'de %74, 80° C'de % 72, 90 °C'de %64 ve 100 °C'de %56 düzeyinde aktif kaldığı tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara göre V12.3 suşunda elde edilen enzimi termostabil olarak değerlendirmek mümkündür. Amilaz enziminim optimum pH aralığına bakıldığında maksimum relatif aktivite pH 9.5 'de %100, pH 9-10.5 aralığında enzim stabilitesinin ortalama %92 olduğu gözlenmiştir. Bu veriler enzimin alkali olduğunu göstermektedir. pH 10 'da ve 55 °C'de üretilen enzime, zimogram yapılarak moleküler ağırlıkları farklı olan iki bant elde edilmiştir. Bu bantlardan birincisinin ortalama 44.500 Dalton, ikincisinin ortalama 104.000 Dalton ağırlığa sahip olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Bacillus, Amilaz, Sıcaklık, pH, SDS-PAGE.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS a- AMYLASE PRODUCTION IN ALKALIPHILIC BACILLUS SP. STRAINS ISOLATED FROM NATURAL ENVIRONMENT, INVESTIGATION OF pH AND TEMPERATURE STABILITY OF ENZYME ÖZLEM KIRAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Burhan ARIKAN Year: 2001, Sayfa:88 Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, Prof. Dr. Nedim UYGUN, Doç. Dr. Ferit KARGIN, Yrd. Doç. Dr. Nursel DOSTBİL. In this study, strain of Bacillus sp. named isolated from coast of Van lake was selected. It was aimed to see has ability of amylase produetion and is useful on industrial area. In our study, thermal stability of amylase enzyme produced by V12.3 was investigated and found that activity has preserved 100% in 60°C, and activated 74%, 72%, 64%, 56% in 70°C, 80°C, 90°C and 100°C, respectively. As a result, it is possible to evaluate amylase produced by V12.3 strain as thermostable. It was occured that, maximum relative activity was 100% on pH 9.5 and average of enzyme stability on pH 9-10.5 was 92% with looking optimum pH range of amylase enzyme. These data has showed that enzyme is alkaline. After conducting zymogram with enzyme produced in 55°C and pH 10, two bands with different molecular weights were seen. It was found that molecular weight of the first band was 44 500 Daltons, and molecular weight of the second one was 1 04 000 Daltons.