Bazı yeni elma çeşitleri için uygun tozlayıcı çeşit belirlenmesi
Determination of the suitable pollinator cultivars for some new apple cultivars
  1. Tez No: 112510
  2. Yazar: PAKİZE GÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN ETİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, çiçek tozu, tozlanma, meyve tutumu, meyve kalitesi, apple, pollination, incompatibility, fruit set, fruit quality
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI YENİ ELMA ÇEŞİTLERİ İÇİN UYGUN TOZLA YİCI ÇEŞİT BELİRLENMESİ PAKİZE GÖK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sinan ETİ Yıl : 2001, Sayfa: 138 Jüri : Prof. Dr. Sinan ETİ rProf.Dr.AHKÜDEN : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Bu araştırmada ticari önemi olan elma çeşitlerinden Breaburn, Early Redone, Grany Smith, Idared, Redchief, Royal Gala ve Yellow Spur çeşitlerine tozlayıcı olarak Stark Spur Golden, Golden Delicious, Lutz Golden, Idared ve Royal Gala çeşitleri kullanılmış ve bu çeşitlerin in vitro koşullarda çiçek tozu canlılık, çimlenme ve üretim miktarları ile in vivo koşullarda çiçek tozu çim borusu büyümesi incelenmiştir. Bu çeşitlerde yapılan Serbest Tozlanma, Yapay Tozlama, Kendileme, İzolasyon ve Emaskülasyon + İzolasyon uygulamaları sonucunda meyve tutma düzeyi, meyve büyüme hızı ve elde edilen meyvelerde meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Genel olarak çiçek tozu çimlenmesi tüm çeşitlerde %15 ve %20 sakkaroz konsantrasyonlarında daha başarılı sonuçlar vermiştir. Çiçek tozu canlılığı ile çiçek tozu çimlenmesi ile ilgili testlerden birbirine paralel sonuçlar alınmıştır. Çiçek tozu üretim miktarları yönünden ise Lutz Golden ve Stark Spur Golden çeşitleri en yüksek değerleri vermişlerdir. Çiçek tozu çim borusu büyümesi laboratuvar koşullarında floresans miksoskopta incelenmiştir. Denememizde yer alan çeşitlerde Yellow Spur x Lutz Golden, Yellow Spur x Stark Spur Golden ve Redchief x Lutz Golden uygulamaları haricinde tüm uygulamalarda çiçek tozu çim borularının 5. - 9. günler arasında tohum taslağına ulaştığı belirlenmiştir. Bu uygulamalarda ise çiçek tozu çim borusu büyümesinin yaklaşık olarak dişicik borusunun yarısında durduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Breaburn için Golden Delicious; Early Redone ve Yellow Spur için Royal Gala; Grany Smith için Royal Gala ve Lutz Golden; Idared için Lutz Golden, Stark Spur Golden ve Golden Delicious; Redchief için ise Golden Delicious ve Royal Gala uygun tozlayıcılar olarak belirlenmiştir. Bu çeşitler ile karışık bahçe kurulması durumunda meyve tutumu ve kalitesi açısından olumlu sonuçlar alınabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SUITABLE POLLINATOR CULTIVARS FOR SOME NEW APPLE CULTIVARS PAKİZE GÖK DEPARTMENT OFHORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sinan ETİ Year: 2001, Pages: 138 Jury : Prof. Dr. Sinan ETİ : Prof. Dr. Ali KÜDEN : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER In this research, Stark Spur Golden, Golden Delicious, Lutz Golden, Idared ve Royal were used as pollinator to in order to find the best pollinator for Breaburn, Early Redone, Grany Smith, Idared, Redchief, Royal Gala and Yellow Spur that have commercial importance. Pollen viability, germination and production levels under in vitro conditions, pollen tube growth under in vivo conditions were investigated. Free, Self and Cross-Pollination, Isolation and Emasculation + Isolation were performed to determine fruit set level, fruit growth and some fruit quality characteristics. The concentration of %15 and %20 sucrose generally produced the best result in all cultivars for pollen germination. It was considered that, there was possitive correlations between pollen viability and germination levels. The highest pollen production level were obtained from Lutz Golden and Stark Spur Golden cultivars. Pollen tube growth of cultivars tested were investigated by using Fluoresens microscope. Pollen tubes in all combinations except for Yellow Spur X Lutz Golden ve Yellow SpurX Stark Spur Golden and Redchief X Lutz Golden combinations reached to the ovule in 5-9 days after pollination. It was determined that pollen tubes from, which were shown incompatibility, could reach to the half of the style length. İt was determined that Golden Delicious for Breaburn, Royal Gala for Early Redone and Yellow Spur; Royal Gala and Lutz Golden for Grany Smith; Lutz Golden, Stark Spur Golden and Golden Delicious for Idared, Golden Delicious and Royal Gala for Redchief were the most suitable pollinators when the fruit set and quality are considered.