Berke barajı ve hes enjeksiyon uygulamaları
Berke dam and hepp grout curtain applications
  1. Tez No: 112511
  2. Yazar: ÖZGÜR KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Berke, enjeksiyon perdesi, karstik kireçtaşı, Berke, grouting curtain, karstic limestone 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BERKE BARAJI ve HES PERDE ENJEKSİYONU UYGULAMALARI Özgür KOÇAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Şaziye BOZDAG Yıl 2001, Sayfa: 173 Jüri : Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ Doç. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. Adem ERSOY Berke Barajı Ceyhan nehri üzerinde inşaa edilen dünyanın 18., Türkiye'nin en yüksek (201 m) kemer beton barajıdır. Tamamlandığında Türkiye hidro-elektrik santrallerinin ürettiği enerjinin %4.4'ünü üretecektir. Aynı zamanda Berke barajı dünyanın en büyük enjeksiyon perdelerinden birine sahiptir. Baraj alanı ve çevresi Mesozoik yaşlı yüksek derecede tektonize olmuş formasyonların içerisinde yer almaktadır. Geçirimli ve karstik kireçtaşları, kenarlarından lokal olarak geçirimsiz iki fay tarafından sınırlandırılmıştır. Karstik oluşumlar genelde bloklu kireçtaşlarında ve süreksizlikler boyunca gelişmiştir. Proje alanı içerisinde değişik formasyonlarda normal yan termal ve termal kaynaklar bulunmaktadır. Enjeksiyon perdesi delgi dizaynı yaklaşık 1000 km'dir ve tabanda tam geçirimsiz birimlere ulaşılamadığı için askıda perde olarak adlandırılmaktadır. Karstik bölgede maksimum alış metre başına 500-700 ton arasında değişmektedir. Azalan aralıklı kuyuların alışlarındaki kademeli düşüşler, kontrol kuyularındaki düşük permeabilite ölçümleri ve piezometre okumaları mevcut enjeksiyon metodunun karstik kireçtaşı temelin iyileştirilmesinde başarıyla uygulanabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BERKE DAM AND HEPP GROUT CURTAIN APPLICATIONS Özgür KOÇAK DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç. Dr. Şaziye BOZDAG Year 2001, Page: 173 Jury : Doç. Dr. Şaziye BOZDA? Doç. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. Adem ERSOY th Berke dam which is under-construction on Ceyhan river is the world 18 highest and the highest concrete arch dam (201 m) of Turkey. When the construction was completed it will product 4.4% of the energy of all hydroelectric plants in Turkey. It has also one of the larger grouting curtain in the world The dam site and surroundings are entirely situated in highly tectonized formations on Mesozoik age The pervious and karstified limestone corridor is flanked by two locally impervious faulted barriers. The karstic features are well dveloped along discontinuity planes and blocky limestone. In the project area, normal, semi-thermal and thermal springs are issued from the different formations. The total designed drilling of the project is nearly 1000 km and because of no impervious formation at the bottom it's called as suspended curtain. The maximum takes in the karstic area vary from 500 to 700 ton/m. According to the results of distinctive decreasing rate of takes in split-spaced holes, low permeability values of check holes and piezometric readings, the present grouting method is successfully applied for the treatment of karstic limestone foundation.