Determination of weather data for Turkey for heating and cooling systems
Türkiye için ısıtma ve soğutma sistemleri için iklim verilerinin belirlenmesi
- Tez No: 112509
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derece-gün, bin metodu, enerji analizi, dış ortam tasarım şartları, Türkiye için iklim verileri. II, Degree-day, bin method, energy analysis, outdoor design conditions, weather data for Turkey
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
oz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ İÇİN İKLİM VERİLERİNİN BELİRLENMESİ HÜSAMETTİN BULUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 2001, Sayfa: 176 Jüri : Prof. Dr. Salih KIRKGÖZ : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Isıtma, soğutma, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri uygulamalarındaki ısıl yük hesaplamaları ve binalarda enerji analizi temelde iklim verilerine dayanır. Bu tezde Türkiye için ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere detaylı iklim verileri sunulmuştur. Türkiye'nin 78 ili için 14, 16, 18, 20 ve 22 °C denge noktası sıcaklıklarında ısıtma derece-gün ve 18, 20 22, 24, 26 ve 28 °C denge noktası sıcaklıklarında soğutma derece-gün değerleri belirlenmiştir. -36/+45 °C sıcaklık aralığında, 3 °C artışlarla, günlük 4 saatlik periyotlar için kuru termometre sıcaklığı bin değerleri hesaplanmıştır. ASHRAE'nin önerdiği formata uygun olarak hem ısıtma ve soğutma için yeni dış ortam tasarım şartları geliştirilmiştir. Türkiye'de mevcut kullanılan dış ortam tasarım şartları eldeki verilere dayanılarak frekans düzeylerine göre incelenmiştir. Günlük maksimum ve minimum kuru termometre sıcaklıkları, günlük ortalama mutlak nem ve saatlik kuru termometre sıcaklıkları trigonometrik fonksiyonlarla ifade edilmiştir. Türkiye'nin 78 ili için aylık ortalama kuru ve yaş termometre sıcaklıkları ve mutlak nem değerleri belirlenmiştir. Ayrıca TS825'te binalarda ısı yalıtımı hesaplamalarında kullanılan aylık ortalama kuru termometre sıcaklık değerleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF WEATHER »ATA FOR TURKEY FOR HEATING AND COOLING SYSTEMS HÜSAMETTİN BULUT DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Year: 2001, Pages: 176 Jury : Prof. Dr. Salih KIRKGÖZ : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Ertugrul BALTACIO?LU : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜ YUKALAC A Load calculations in HVAC applications and energy analysis in buildings primarily depend on weather data. This thesis presents detailed weather data for heating and cooling systems for Turkey. The heating degree-days at 14, 16, 18, 20, and 22 °C base temperatures and cooling degree-days at 18, 20 22, 24, 26 and 28 °C base temperature were determined for 78 weather stations of Turkey by using long- term, recently measured data. The bin data for dry-bulb temperature from -36 °C to 45 °C with 3 °C increments were calculated in six daily 4-h shifts for 78 provinces of Turkey. New outdoor design conditions were developed both for cooling and heating systems for all provinces of Turkey according to the format recommended by American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE). The current outdoor heating and cooling design conditions were analyzed according to their frequency level based on the database available. Daily maximum and minimum dry-bulb temperature, daily mean humidity ratio, and hourly dry-bulb temperature were modeled with trigonometric equations using the long-term meteorological data for 78 locations of Turkey. Monthly average dry-bulb temperature, wet-bulb temperature and humidity ratio for provinces of Turkey were presented and analyzed. Monthly average outdoor temperatures presented in TS825 for calculation of thermal insulation in buildings were examined.