Decomposition by tree structure to obtain the best subband divisions by using uniform filter banks
Düzgün süzgeç çatılarını kullanarak ağaç yapıları yardımıyla en iyi alt band bölütlemesini elde etmek
- Tez No: 112529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ ARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süzgeç Çatısı, Kayıplı Veri Sıkıştırma, Altband Kodlama ve Kazanç n, Filter Bank, Lossy Data Compression, Subband Coding and Gain I
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DECOMPOSITION BY TREE STRUCTURE TO OBTAIN THE BEST SUBBAND DIVISIONS BY USING UNIFORM FILTER BANKS TUGAY AKBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Sami Anca Yıl: 2001, Sayfa: 70 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Sami Anca Prof. Dr. Süleyman Güngör Yrd. Doç. Dr. Murat Aksoy Doğrusal dönüşümler, görüntü işlemede kullanılan, görüntü analizi, görüntü kodlaması gibi pek çok uygulama için baz teşkil etmektedir. Altband dönüşümler de bu uygulamalar için kullanışlı özellikleri bulunan doğrusal dönüşümlerin bir alt sınıfıdır. Kodlama performansını altband süzgeçlerini işaretin doğasına uygun olarak seçmekle arttırmak mümkün olduğundan altband kodlama, görüntü işleme uygulamaları için verimli bir yoldur. Bu çalışmada önerilen diğer bir metod da önce işareti istatistiksel bir model olan birinci dereceden autoregressive (AR(1)) modeline uyarlamak ve en iyi kodlama kazancını veren band bölüşümlerini hesaplamaktır. Bu oranları elde etmek için de ağaç yapısı kullanılmıştır. Bu yöntem durağan görüntülere de uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DECOMPOSITION BY TREE STRUCTURE TO OBTAIN THE BEST SÜBBAND DIVISIONS BY USING UNIFORM FILTER BANKS TUGAY AKBAŞ DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sami Anca Year: 2001, Pages:70 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sami Anca Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR Assoc. Prof. Dr. Murat AKSOY Linear transforms are the basis for many applications used in image processing, image analysis, and image coding. Subband transforms are a subclass of linear transforms, which offer useful properties for these applications. Since, it is possible to enhance its quality by changing subband filters adaptive to signal characteristics, subband coding is an efficient way for image processing applications. It is proposed as an alternative method that first to sample signal by the first order autoregressive (AR (1)) model and the finding the best band splits which maximize the coding gain. Tree structure is used to obtain the best band fractions. Then, the structure is applied to still images.