Günümüz konutlarında sosyo-ekonomik koşulların mutfak tasarımına etkisi
The Affects of social and economic conditions on daily house kitchen design
- Tez No: 112530
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konutlarda Mutfak, Mutfak Tasarımı, House-Kitchen, Kitchen Design
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜNÜMÜZ KONUTLARINDA SOSYO-EKONOMİK KOŞULLARIN MUTFAK TASARIMINA ETKİSİ SUZAN MEHTAP TUZUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman:Prof. Dr. Yusuf Gürçınar Yıl:2001, Sayfa: 143 Jüri: Prof.Dr. Yusuf GÜRÇINAR Doç.Dr. Zeynep ONUR Yrd.Doç.Dr. Hakan SAĞLAM İnsan yaşamının varoluşu kadar eski olan yemek hazırlama ve yeme eyleminin gerçekleştiği mutfaklar Adana' daki günümüz konutları ile sınırlandırılarak araştırılmıştır.Konut mutfaklarında yer alan eylemler, mutfak tipleri, mutfak tasarımını etkileyen faktörler,teknik ve boyutsal gereksinmeler incelenmiş elde edilen veriler yardımı ile Adana ilinde alt, orta ve üst gelir guruplarından 60 mutfak kullanıcısı ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmaları ile birlikte mutfakların 1/20 ölçekli planlan çıkarılmıştır.Mutfak kullanıcılarının gelir düzeyleri, eğitim durumları, yemek yeme ve pişirme alışkanlıkları, mutfakta geçirdikleri zaman, donatı elemanları boyutları, mutfaklarından memnuniyet durumları, istek ve beklentileri değerlendirilerek, farklı gelir guruplarının mutfak tasarımına veri oluşturacak öneriler hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE AFFECTS OF SOCIAL AND ECONOMIC CONDITIONS ON DAILY HOUSE KITCHEN DESIGN SUZAN MEHTAP TUZUN DEPARTMENT OF ARCHITECT INSTITUTE OF THE NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor:Prof.Dr. Yusuf GÜRÇINAR Year:2001,Pages:143 Jury :Prof.Dr. Yusuf GÜRÇINAR Assoc.Prof.Zeynep ONUR Assistant Prof.Hakan SA?LAM The reserch is made for daily house kitchens which people have been using the old habitations of eating and cooking since the existance of human social life covering Adana city only. Activities in kitchen, different styles of kitchen, and parameters determining kitchen-design has been examined.With the help of these datas gathered from the examinations a poll has been prepared and made on different demograpichs of 60 houses in Adana. Together with the poll action, 1/20 scaled plans of these houses' kitchens has been drawn.Recommendations has been made for designing kitchens for different social statues of people considering the income of householders, the level of education, eating and cooking habits, the time used in kitchens, the size of equipments used in kitchens, the degree of kitchen satisfaction, wishes and expectations with the datas gathered from this research.