Evaluation of mobilization and deployment plan of a Turkish armoured battalion via simulation
Simülasyonla bir Türk tank taburunun alarm planının analizinin yapılması
- Tez No: 112548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Askeri Simülasyon, Harp Oyunu, Savaş Simülasyonu, Birlik Kaydırma, Military Simulation, War Gaming, Combat Simulation, Force Projection
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kriz anında savaşa en kısa zamanda ve en az hasar ile hazır olmak askeri birliklerin en önemli görevi olduğundan, Alarm Planı Türk Ordusu için en önemli konulardan birisidir. Çünkü bu Alarm Planı askeri birliklerin savaş öncesi yapması gereken bütün faaliyatleri kapsamaktadır. Bu çalışmada, bir tank taburunun alarm planı analiz edilmektedir. Alarm simülasyon modeli, askeri operasyon planlayıcılarına, karar aşamasından önce alarm operasyonun modelini kurma; plandaki problemlerin tesbit edip bunlara karşı tedbir alma, ve gerçek operasyondan önce risk analizi yapma imkanı sağlar. Bu tez çalışmasında, Alarm Planının analiz edilmesi, şu an kullanılan sisteme etki eden faktörlerin ve etkilerinin tesbit edilmesi, ve sistem limitlerinin tesbit edilmesi ana amaçlarımızdır.Alarm modelinin sonuçları, deneysel dizayn ve sıralama ve seçme prosedürleri kullanılarak analiz edilmiştir. Modelin kodu ARENA simülasyon programıyla yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
As being ready for war as soon as possible and with minimum casualties during the crises is the first mission for the troops, the Mobilization and Deployment Plan arises as one of the most important topic for Army. Because this plan includes all the activities that troops have to execute for responding against enemy immediately. In this study, the performance of existing Mobilization and Deployment Plan of a Turkish Armored Battalion is evaulated via simulation. The Mobilization and Deployment simulation model allows military operation planners to build models of Mobilization and Deployment operation of troops early in decision process; perform bottleneck analysis and take necessary measures against the problem areas; and perform risk management of the operations before conducting the real ones. In this thesis, our objectives are to evaulate the Mobilization and Deployment system of an Armored Battalion, find out the significant factors of enemy threat on the existing system, detect the most hazardous border and the most hazardous factor for each border, and discover the system limits. The output of the model is analysed by experimental design, and ranking and selection procedures. The code of simulation model is written in ARENA simulation program.