Web-based user interface for query specification in a video database system
Video veri tabanı için internet tabanlı sorgu belirleme arayüzü
  1. Tez No: 112561
  2. Yazar: EDİZ ŞAYKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜR ULUSOY, Y.DOÇ.DR. UĞUR GÜDÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet tabanlı sorgu belirleme arayüzü, nesne ayrıştırma, ayrıştırma için alan doldurma, uzaklık histogramı, açı histogramı, poligon ba sitleştirme için kinematik yöntem. iv, Web-based query specification interface, object extraction, flood fill for extraction, distance histogram, color histogram, kinematics model for polygon simplification. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET VİDEO VERİ TABANI İÇİN İNTERNET TABANLI SORGU BELİRLEME ARAYÜZÜ Ediz Şaykol Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Yard. Doç. Dr. Uğur Güdükbay ve Doç. Dr. Özgür Ulusoy Eylül, 2001 Mültimedya teknolojisindeki gelişmeler, sorgulama ve sorgu belirleme tekniklerinin gelişmesini hızlandırmıştır. Geliştirilen yeni teknikler, video veri tabanları için etkili sorgu belirleme arayüzlerinin düzenlenmesini sağlamıştır. Genellikle birden çok kullanıcıya hizmet vermek amacında olan video veri ta banları, uygun çok kullanıcılı ortam olan İnternet üzerinde çalışacak şekilde planlanmıştır. Bu tezde, bir video veri tabanı için İnternet tabanlı sorgu belirleme arayüzü sunulmaktadır. Arayüz, hiyerarşik yapıdaki pencereler den oluşmakta ve mantıksal olarak ayrılabilen sorguların belirlenmesi ayrı pencerelerde yapılmaktadır. Örneğin, uzaysal sorgular ve hareket (yörünge) sorguları farklı pencerelerdedir. Bu şekilde kullanıcıların sorgu belirleme işlemi kolaylaşmaktadır. Ayrıca sorguların yanıtları da video kareleri olarak ayrı bir pencerede kullanıcıya sunulmaktadır. Tezde sunulan bir başka konu da nes nelerin renk ve şekillerine göre sorgulanması tekniğidir. Bu teknik, nesnelerin renk ve şekillerini özel histogram tabanlı yapılarda saklamak esasına dayan maktadır. Deney sonuçları, bu tekniğin literatürdeki tekniklerin eksiklerini giderdiğini ve onlardan daha başarılı olduğunu göstermiştir. Tezde ayrıca, bu teknikle birlikte kullanılmak üzere geliştirilmiş bir nesne ayrıştırma aracı sunul maktadır. Bu araç yardımıyla resimlerdeki ve video karelerindeki nesne bölgeleri ayrıştırılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEB-BASED USER INTERFACE FOR QUERY SPECIFICATION IN A VIDEO DATABASE SYSTEM Ediz Şaykol M.S. in Computer Engineering Supervisors: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay and Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy September, 2001 The enhancements in multimedia technology have accelerated the development of new techniques for querying and retrieval in video databases. Based on these new techniques, effective user interfaces are designed especially for query specification. Since the Internet is a suitable multiple client environment, most of the video database systems are designed to work over the Internet. In this thesis, a web- based user interface for a video database system is presented. The interface is composed of a hierarchical windows-based structure where logically separable sub-queries are handled in separate windows. For example, spatial and motion queries are handled separately. The separation of the interface aims to facilitate the query specification process. Furthermore, the user is allowed to get partial results for the sub-queries. The retrieval and result presentation process displays the query results in the form of video frame sequences on a separate window with the capability of playing each result separately. As another contribution of this thesis, considering the fact that most of the systems include querying by object features, a novel approach for color and shape querying and retrieval is proposed. The proposed approach is histogram-based and it is shown through the performance experiments that it overcomes the deficiencies of the existing methods. This new approach is supported by an auxiliary object extraction tool in the query-by-feature sub-system of the video database system. The object extraction tool is semi-automatic, hence it can successfully capture salient object regions for most of the images and/or video frames.