Analysis of scheduling problems in dynamic and stochastic FMS environment comparison of rescheduling policies
Esnek üretim sistemlerinde çizelgeleme probleminin dinamik ortamda analizi: Çizelgeleme metodlarının karşılaştırılması
- Tez No: 112597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Üretim Sistemleri, Tepkisel Çizelgeleme, Benzetim. IV, Flexible Manufacturing Systems, Reactive Scheduling, Simulation. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN DİNAMİK ORTAMDA ANALİZİ: TEPKİSEL ÇİZELGELEME METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Ömer Batuhan Kızılışık Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. İhsan Sabuncuoğlu Eylül, 2001 Bu çalışmada rassal ve dinamik esnek üretim sistemlerinde ki tepkisel çizelgeleme problemi incelenmiştir. Farklı tepkisel çizelgeleme (ne zaman ve nasıl çizelgeleme) metotları rassal esnek üretim sistemlerinde sunulmuş ve test edilmiştir. Bu tepkisel çizelgeleme metotları daha sonra anında yönlendirme yaklaşımı ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada süzülmüş ışın taramasına dayalı bir algoritma kullanılmıştır. Bu algoritmayı kullanarak kısmi çizelgeleme yöntemide araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda anında yönlendirme yaklaşımının önceden çizelgeleme yaklaşımına göre dinamik ve rassal ortamdan daha az etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF SCHEDULING PROBLEMS IN DYNAMIC AND STOCHASTIC FMS ENVIRONMENT: COMPARISON OF RESCHEDULING POLICIES Omer Batuhan Kizilisik M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ihsan Sabuncuoglu September, 2001 In this thesis, we study the reactive scheduling problems in a dynamic and stochastic flexible manufacturing environment. Specifically, we test different scheduling policies (how-to-schedule and when-to-schedule policies) under process time variations and machine breakdowns in a flexible manufacturing system. These policies are then compared with on-line scheduling schemes. The performance of the system is measured for the mean flowtime criterion. In this study, a beam search based algorithm is used. The algorithm allows us to generate partial or full schedules. The results indicate that on-line scheduling schemes are more robust than the off-line algorithm in dynamic and stochastic environments.