Bazı makrofungus türlerinin antimikrobiyal etkisi üzerine araştırmalar
Studies on antimicrobial activity of some macrofungi
- Tez No: 112617
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTRET GEZER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, makrofimgus, agar - jel difüzyon, disk difüzyon, bakteri, maya. Saadet ÇALIŞKAN, Antimicrobial activity, macrofungi, agar gel diffusion, disk diffusion, bacterium, yeast. Saadet ÇALIŞKAN
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada yurdumuzda doğal olarak yetişen Pleurotus ostreatus, Morchella esculenta ve Tuber aestivum ile kültürü yapılan Pleurotus (Şamar olmak üzere toplam dört tür mantarın etanol, aseton, etil asetat ve kloroform kullanılarak elde edilen ekstraktlarının antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Mantar ekstraktlarının antimikrobiyal etkisi, Agar - Jel Difüzyon ve Disk Difüzyon metotlarına göre Staphylococcus aureus ATCC 29213, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Bacillus subtilis ATCC 6633, Micrococcus huteus ATCC 9341, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27553, Escherichia coli ATCC 25922 bakterileri ve Candida albicans ATCC 90028 mayası üzerinde test edilmiştir. Araştırma sonucunda, elde edilen ekstraktların araştırmada indikatör olarak kullanılan hiçbir bakteri ve maya suşunun üremesini inhibe etmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study the antimicrobial activities of four kinds of macrofungi Pleuratus ostreatus, Morchella esculenta, Tuber aestivum which grow naturally in our country and Pleurotus djamor which made agriculture, with extracts derived from ethanol, aceton, ethyl acetate and chloroform have been investigated against some bacteria and fungi The antimicrobial activity of macrofungi extracts were tested on Staphylococcus aureus ATCC 29213, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Bacillus subtilis ATCC 6633, Micrococcus luteus ATCC 9341, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27553, Escherichia coli ATCC 25922 bacteria and Candida albicans ATCC 90028 fungi using Agar Gel Diffusion and Disk Diffusion Method. As a result, it has been observed that none of extracts which derive haven't been inhibited bacteria and fungi.