Türkiye'de 1980 sonrasında izlenen tarımsal kooperatifçilik politikaları ve İzmir ilindeki uygulamaları
Agricultural cooperatives policy in Turkey after 1980 and an analysis of their effects in İzmir region
- Tez No: 112710
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ÇIKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal kooperatifler, Kooperatifçilik politikası, Kooperatifçilik hukuku, Kooperatiflerin finansal analizi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 473
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE 1980 SONRASINDA İZLENEN TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK POLİTİKALARI VE İZMİR İLİNDEKİ UYGULAMALARI KIZILDAĞ NERGİS, Nermin Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ÇIKIN Haziran 2001, 473 sayfa Bu tezde, Türkiye'de 1980 yılından bugüne kadar tarımsal kooperatifçilik politikalarının genel olarak kurumsal, yasal ve fınansal bazda irdelenmesine çalışılmıştır. Çalışmada, tarımsal kooperatifçilik politikalarının, ülke genelinde ve özelde Ege Bölgesi İzmir ilinde etkinliğinin saptanması ve ülke tarımsal kooperatifçilik politikasında yeni bir yapılanma ihtiyacının ortaya konulmasına çalışılacaktır. 1980 yılından 2000' li yılların başına kadar tarımsal kooperatiflerle ilgili hukuki mevzuat incelenmiştir. Bunların yanında, yine bu dönem içerisinde, Kalkınma Planları, icra programları, yıllık planlar, hükümet ile siyasi parti programlarında tarımsal kooperatifçiliğe yaklaşımların da ortaya konulmasına çalışılmıştır. Ayrıca İzmir ilinde on adet birim kooperatif seçilerek, bu saptanan politikaların alandaki yansımalarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın sonucunda, ülke kooperatifçiliğinde önemli sorunlar saptanmıştır. Bunlar; mevzuat sorunu, kamu hizmetlerindeki dağınıklık, finansal ve üst örgütlenme sorunu, işbirliği, denetim, eğitim ve araştırma, yönetim, teknik ve eğitimli personel sorunu, işletme ve pazarlama sorunu, nitelik yönünden zayıf yetersiz, ancak sayıca fazla kooperatif kurulması ve son olarak kooperatif sayısı nın kooperatif bilincinden daha hızlı yayılması sorunu oluşturmaktadır. Bu sorunların çözümlenmesinde en somut öneri ise hükümetlerüstü, tarafsız ve net bir“Devlet Kooperatifçilik Politikası”nın ivedilikle oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AGRICULTURAL COOPERATIVES POLICY IN TURKEY AFTER 1980 AND AN ANALYSIS OF THEIR EFFECTS IN IZMIR REGION KIZILDA? NERGİS, Nermin Ph.D in Agricultural Economics Department Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ÇIKIN June 2001, 473 pages In this thesis, the agricultural cooperatives policies have been examined on the basis of institutions, laws and their financial status, starting from 1980's. In this study, the results of the agricultural cooperative policies have been analysed in national wide and in İzmir region, and also it has been tried to reveal the need of remodelling in national agricultural cooperative policy. The legal structure of agricultural cooperatives between 1980 and 2000, has been analysed. In addition, it has been tried to present the concerns on agricultural cooperatives in the national development plans, in the action programs, in the annual plans, and in the programs of goverment and political parties, within this time frame. Furthermore, the determining the results of these political movements in practice has been aimed by sampling ten unit cooperatives in İzmir region. At the end of the study, the existence of some very significant problems in Turkey's cooperative movements have been determined. These are; goverment' s regulations, disorder in public services, financial and upper organization problems, cooperations, control, education and research, management, technical and educated personel insufficiency, administration and marketing problems, the establishments of the many cooperatives with ineffective and insufficient capability, and finally, the more increase in the number of cooperatives, the slower in extension of cooperative consciousness. The most concrete propasal to solve these problems is to constitude an objective and clear“National Cooperative Policy,”independent to goverments. Keywords : Agricultural cooperatives, cooperative policies, cooperative laws, financial analysis of cooperatives.