Aşağı Gediz Havzasındaki bazı sulama sistemlerinin performanslarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A Study on evaluation of irrigation performance of some irrigation systems in Lower Gediz Basin
  1. Tez No: 112722
  2. Yazar: ERHAN AKKUZU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİT YAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama sistemi, Gediz Havzası, sulama performansı, Cropwat, Irrigation, irrigation systems, Gediz Basin, irrigation performance, Cropwat
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
V ÖZET AŞAĞI GEDİZ HAVZASINDAKİ BAZI SULAMA SİSTEMLERİNİN PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AKKUZU, Erhan Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sait YAŞAR Eylül 2001, 138 sayfa Bu çalışmada, Aşağı Gediz Havzası içerisinde yeralan Menemen Sağ Sahil ve Gökkaya Sulama Sistemlerinin 1995-1999 yılları arası performansları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü(IWMI) tarafından geliştirilen dışsal performans göstergeleri, diğer bazı araştırmacılarca geliştirilen diğer göstergeler ile çevresel ve sürdürülebilirlik göstergeleri kullanılarak her iki sulama sisteminin de performansı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları ele alındığında, bitkisel üretim göstergeleri Gökkaya Sulama Sisteminde bitki deseninden dolayı Menemen Sağ Sahil Sulama Sistemindekine göre daha yüksek gerçekleşmiştir. Her iki sulama sisteminde de sulama suyu kaynağı yetersiz kalmaktadır. İletim randımanının arttırılması ve kısıtlı su uygulamalarının yaygınlaştırılması performansı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON EVALUATION OF IRRIGATION PERFORMANCE OF SOME IRRIGATION SYSTEMS IN LOWER GEDIZ BASIN AKKUZU, Erhan PhD. in Agriculture Eng. Supervisor. Prof. Dr. Sait YAŞAR September, 2001, 138 pages Aiming of this study, determining of irrigation performance of Menemen Right Bank and Gökkaya Irrigation systems in Lower Gediz Basin for 1995-1999 years. With this goal, External indicators developed by International Water Management Institute (IWMI) and other indicators suggested by different investigators and also environmental and sustainability indicators were used to determining of irrigation performance of this two irrigation systems. According to results of study, indicators of land and water productivity of Gökkaya Irrigation System higher than that of Menemen Right Bank Irrigation System, because of crop pattern. Irrigation water resources were insufficient for both irrigation systems. In order to increase system performance, irrigation efficiencies and deficit irrigation application should be increased.