New routes to fuels: Hydrogenation of toluene to methylcyclohexane and dehydrogenation of methylcyclohexane to toluene
Yakıt döngüsünde yeni bir yol: Toluenin metilsiklohekzana hidrojenasyonu ve metilsiklohekzanın toluene dehidrojenasyonu
- Tez No: 112723
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN OLGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toluen hidrojenasyonu, Metilsiklohekzan dehidrojenasyonu, hidrojenin depolanması, yakıt döngüsü, power-law hız modeli, Toluene hydrogenation, methylcyclohexane dehydrogenation, hydrogen storage, fuel cycle, power-law rate model
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET YAKIT DÖNGÜSÜNDE YENİ BİR YOL: TOLUENİN METİLSİKLOHEKZANA HİDROJENASYONÜ VE METİLSİKLOHEKZANIN TOLUENE DEHİDROJENASYONU YOLCULAR, Sevim Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özden OLGUN Ağustos 2001, 148 sayfa Enerjinin depolanması yöntemlerinden birisi de karbonsuz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan hidrojenin depolanmasıdır. Toluen hidrojenasyonu ile, hidrojenin sıvı organik hidridi olan MCH elde edilmektedir. Hidrojen ise MCH'ın katalitik dehidrojenasyonu ile toluenle birlikte açığa çıkmaktadır. Farklı katalizörlerin denenmesiyle bu deneyler için Pt/Re/Aİ203 ticari katalizörünün uygun olduğu görülmüştür. Toluenin metilsiklohekzana hidrojenasyon reaksiyon kinetiğinin modellenmesinde power-law hız modeli kullanılmştır. k pn“1 Pt”. Metilsiklohekzanın toluene dehidrojenasyonunda reaksiyon kinetiğinin modellenmesinde de power-law hız modeli kullanılmıştır, r=kPMCHm-
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT NEW ROUTES TO FUELS: HYDROGENATION OF TOLUENE TO METHYLCYCLOHEXANE AND DEHYDROGENATION OF METHYLCYCLOHEXANE TO TOLUENE YOLCULAR, Sevim PhD. Thesis, Chemical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Özden OLGUN August 2001, 148 pages Hydrogen storage is a carbon free and clean energy source for energy storage. MCH is a liquid organic hydride of hydrogen, which is obtained by the hydrogenation of toluene. Hydrogen is obtained with toluene by the catalytic dehydrogenation of methylcyclohexane. Pt/Re/Aİ203 catalyst was found as an appropriate for these reactions, by testing different catalysts. Power-law rate model was used in the modelling of the reaction rate kinetics of the hydrogenation of toluene to methylcyclohexane, r= k PhT Pt“- Power-law rate model was also used in the modelling of the reaction rate kinetics of the dehydrogenation of methylcyclohexane to toluene, r= k pn”.