Orta Toroslar bölgesi (33. - 36. doğu boylamları arası) ranid kurbağaların (anura: ranidae) beslenme biyolojisi ve biyolojik mücadeledeki rolü
Feeding biologies pest control potential of ranid frogs (anura: ranidae) at Middle Taurus range (between 33 rd to 36 th eastern longitudes
- Tez No: 112728
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTSAY ATATÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, Rana holt&, Rana macrocnemis, Beslenme Biyolojisi, Sindirim Yolu İçeriği, Zararlı Kontrolü, Rana ridibunda, R holtzi, R macrocnemis, Feeding Biology, Gut Contents, Pest Control
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
IV ÖZET ORTA TOROSLAR BÖLGESİ (33. - 36. DOĞU BOYLAMLARI ARASI) RANİD KURBAĞALARIN (ANURA: RANIDAE) BESLENME BİYOLOJİSİ VE BİYOLOJİK MÜCADELEDEKİ ROLÜ TURGAY, Ferai Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet K. ATATÜR 12 Nisan 2001, 112 Sayfa 33. ve 36. Doğu Boylanılan ile 36. ve 38. Kuzey Enlemleri arasında kalan Orta Toroslar Bölgesi'nden yükseklikleri 450 ile 2910 m arasında değişen 18 lokalitede Rana ridibunda, Rana holtzü ve Rana macrocnemis türlerine ait toplam 251 örnekte beslenme biyolojileri araştırıldı. Örneklerin sindirim yollarında yer alan besinlerin taksonomik grupları belirlendi ve sayısal analizleri yapıldı. Sayılabilen avların %99.28 inin Arthropoda, geriye kalan %0.53 ünün Mollusca, %0.13ünün Annelida ve %0.06 sının Chordata ulumlarından oldukları görüldü. Arthropoda Ulumunda böceklerin %93.52 oranında, diğer artropod sınıflarının %6.48 oranında bulundukları belirlendi. Böceklerin besindeki artropodlann %93.52 sini, besinin tamamındaki avların %92.85 ini oluşturdukları, örneklerin predominantolarak böcekçil beslendikleri, ayrıca çeşitli omurgasız ve bazı omurgalı avlan da yedikleri saptandı. Böcek ordolannın sayısal çoğunluklarına göre Diptera, Hymenoptera, Coleoptera, Homoptera, Hemiptera, Trichoptera, Lepidoptera, Orthoptera, Dermaptera, Plecoptera, Collembola, Odonata, Isoptera, Thysanura, Ephemeroptera ve Neuroptera olarak sıralandıktan tespit edildi. Av sayısı ve avı yiyen birey sayılanımı değişmesine bağlı olarak genel besin bileşenlerinin besindeki paylarının değiştiği, ranid türlerine göre besinde yer alan böcek gruplarının sayısal ağırlıklannın farklı olduğu görüldü. R ridibunda'ya oranla daha az sayıda R holtzi örneği incelenmesine rağmen en fazla av sayısı R holtzi' de görüldü. 3 tanesi (%0.86) omurgalı, kalan 345 tanesi (%99.14) omurga sız hayvanlara ait toplam 348 henüz erginleşmemiş av gözlendi. Erginleşmemiş avlar sayı olarak en fazla R ridibunda 'da bulundu. 33 ranid örneğinde çok sayıda avlarla birlikte veya doğrudan besin olarak alınan çeşitli böcek yumurtalan görüldü. 1 R ridibunda örneğinin sindirim yolunda amfibi yumurtalan içerdiği, bir diğerinin amfibi larvalannı besin olarak almış olduğu gözlendi. 251 örnekten 194 tanesinin Plathyhelminthes, Acanthocepha- la ve en yaygın olarak Nematoda filumlanndan barsak parazitlerini almış olduğu görüldü.VI Örneklerin genel besin yapısına bakıldığında zararlı böcek gruplarının da tüketildiği, ranidlerin kısmen de olsa biyolojik mücadele potansiyellerinin bulunduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT FEEDING BIOLOGIES AND PEST CONTROL POTENTIAL OF RANID FROGS (ANURA: RANIDAE) AT MEDDLE TAURUS RANGE (BETWEEN 33rd TO 36th EASTERN LONGITUDES) TURGAY, Ferai Ph. D. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Mehmet K. ATATÜR 12th April 2001, 112 pages Feeding biologies of a total of 251 frog specimens belonging to Rana ridibunda, R holtzi and R macrocnemis from 18 localities between 450 to 2910 meters, within the middle Taurus Range, which is situated between the 33rd to 36th eastern longitudes and 36th to 38th northern latitudes, were investigated. The taxonomical groups of the food items found within the digestive tracts of the specimens were determined and the relevant numerical analyses were carried out. 99.28% of the countable food items (preys) were found to belong to the phylum Arthropoda, the rest of the percentages were found to belong to the phyla Mollusca (0.53%), Annelida (0.13%) and Chordata (0.06%). The majority of the arthropods were insects (93.52%), the remaining 6.48% being composed of various other arthropod classes.The 93.52% of the arthropods within the foodstuffs were insects, and the 92.85% of the prey items within the total preys were also insects, i.e., our frog specimens were predominantly insectivores, but also preyed on some other invertebrates and on some vertebrates. According to their numerical abundances, the insect orders can be given as: Diptera, Hymenoptera, Coleoptera, Homoptera, Hemiptera, Trichoptera, Lepidoptera, Orthoptera, Dermaptera, Plecoptera, Collembola, Odonata, Isoptera, Thysanura, Ephemeroptera and Neuroptera. A change in the number of prey eaters affects the numerical abundances of the general food constituents. Similarly, it was seen that the numerical abundances of the insect groups within the food also changes according to the frog species. While we have a smaller number of R holtzi specimens with regard to R ridibunda' s, the largest number of prey items was found in R holtzi. A total of 348 immature prey items were observed. Of these, three were vertebrates (0.86%) and the remaining 345 (99.14%) were invertebrates. Numerically, the most abundant immature preys were found in R ridibunda. Within 33 ranid specimens, various insect eggs were seen, either ingested directly as food items, or taken together with other preys. A single R ridibunda was seen to contain amphibian eggs within its digestive tract, an other specimen had ingested amphibian larvae.IX Of the 251 specimens, 194 were seen to ingest some intestinal parasites, most abundantly nematods, also some acanthocephalans and platyhelminths. An observation on the general food constituents of our frog specimens demonstrates the ingestion of some harmful insects and agricultural pests, i.e., they have a potential as biological pest controllers.