Çağdaş Türk bestecilerinin keman konçertolarındaki yay teknikleri üzerine bir araştırma
A Research bow techniques in violin concertos of contemporary Turkish composers, violin a research
  1. Tez No: 112768
  2. Yazar: ZAFER KURTASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. M. SALİH ERGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Violin Echole. Contemporary Turkish Composers. Violin Concertos, Bow Techniques. Violin. Teaching Violin. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇAĞDAŞ TÜRK BESTECİLERİNİN KEMAN KONÇERTOLARINDAKİ YAY TEKNİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zafer KURT ASLAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK ÖĞRTMENLİĞİ BİLİM DALI Danışman :Prof. M. Salih ERG AN 2001, Sayfa: 140 Jüri : Prof M. Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Yrd. Doç. Hasan BOZKURT Bu araştırmada, Muzika-i Humayun'dan günümüze kadarki“Türk Keman Ekolü”nün gelişimi ve bu gelişimin sonuçlarının bir etkisi olarak“Çağdaş Türk Bestecileri”nin yazmış oldukları“Keman Konçertolarının Yay Teknikleri”analizi yapılmıştır. İncelenilen altı konçertoda bütün yay tekniklerinin hemen hemen hepsinin kullanılmasının yanı sıra en çok kullanılan yay tekniklerinin“legato”ve“detache”olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre;“Türk Bestecileri”nin yazmış olduğu keman konçertoları arasında en çok bilineni ve çalınanı U. C. Erkin'in keman konçertosu olup konservatuarlardaki keman eğitimi programlarında yer aldığı, Eğitim Fakültelerine bağlı Müzik Öğretmenliği Bölümlerinde ise anaçalgı“Keman Eğitimi”programlarında' hiçbir Türk Bestecisinin keman konçertosuna yer verilmediği gibi çalınabilecek seviyede konçertolardan da habersiz olunduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Türk Keman Ekolü, Çağdaş Türk Bestecileri, Keman Konçertoları, Yay Teknikleri, Keman, Keman Eğitimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER DEGREE THESIS A RESEARCH BOW TECHNIQUES IN VIOLIN CONCERTOS OF CONTEMPORARY TURKISH COMPOSERS, VIOLIN A RESEARCH Zafer KURTASLAN SELÇUK UNIVERSITY SOCIAL SCIENCES INSTITUTE DEPARTMENT OF MUSIC TEACHING Supervisor: Prof. M. Salih ERGAN 2001, Page: 140 Jury: Prof. M. Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Assoc. Prof Hasan BOZKURT In this research, development of“Turkish Violin Echole”from the days of Muzika-i Hümayun till nowadays and result of this development on composition which are written about“Bow Techniques”by“Contemporary Turkish Composers”are researched“. In the six concertos which have been searched; It is decided that most used bow techniques are ”legato“ and ”detache“. Beside this all kinds of bow techniques were also used. According to the result of investigations, the common known and played concerto is the one belongs to ”U. C. Erkin" in all concertos which were composed by Turkish composers. This concerto is included in main instrument violin education programmes of conservatories of Turkish Republic. In the education of violin programmes of Music Teaching of the Faculty of Education in Turkey. It isn't included any of concerto of Turkish composers. Although they have some concertos which can be played it is pointed out that nobody knows them.