The Role of other in the Hegelian self-consciousness
Hegelci özbilinçte ötekinin rolü
- Tez No: 113946
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN, PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hegel, Özbilinç, Öteki, Ben, Kojeve, Sartre iv, Hegel, Self-consciousness, Other, Self, Kojeve, Sartre. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz HEGELCİ ÖZBİLİNÇTE ÖTEKİNİN ROLÜ Uçar, Meryem Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yasin Ceylan Ortak Tez Danışmam: Prof. Dr. Ahmet İnam Eylül 2002, 120 sayfa Bu tez Hegel'in özbilinç anlayışını Öteki ile olan ilşkisi bağlamında incelemiştir. Ben ve Öteki arasındaki ilişkiyi netleştirmek için Tinin Görüngü Bilimi'nin“Özbilinç”bölümü ayrıntılı bir biçimde incelemiş ve Helgel'in Öteki anlayışının farklı yorumları açımlanmıştır. Tinin Görüngü Bilimi'nin yapısal ve ontolojik okumaları arasındaki ayrım Ben ve Öteki ilişkisi bağlanımda gösterilmiştir. Ontolojik okumayı örneklendirmek için Kojeve'in antropolojik okuması ve Sartre'ın varoluşçu yaklaşımı incelenmiştir. Sonuç olarak bu tez, Hegel felsefesinin Görüngü Bilimi'nin amacına sadık kalınarak anlaşılması için Hegelci özbilincin ve bu özbilincin Öteki ile olan ilişkisinin yapılsal kavramlar kullanılarak anlaşılması gerektiğini kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE OTHER IN THE HEGELIAN SELF-CONSCIOUSNESS Uçar, Meryem M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam September 2002, 120 pages This thesis analyses Hegel's understanding of self-consciousness with respect to its relation with the Other. In order to clarify the relation between Self and the Other,“Self-consciousness”part of the Phenomenology of Mind are examined in detail and different interpretations of the Hegelian understanding of the Other are exposed. The distinction between structural and ontological reading of the Phenomenology of Mind is disclosed within the context of the relation between Self and the Other. In order to exemplify ontological reading of the Phenomenology, Kojeve's anthropological reading and Sartre's existentialistic approach are examined. Finally the thesis proves that the Hegelian self-consciousness and its relation with the Other must necessarily be understood by using structural terms, in order to understand Hegel's philosophy by remaining more faithful to the aim of the Phenomenology of Mind.