The Role of attachment styles in partner pairing and satisfaction within marriage in critical and non-critical stages
Bağlanma stillerinin eş seçimi ile kritik ve kritik olmayan evlilik dönemlerindeki doyum üzerindeki rolü
- Tez No: 113947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin bağlanma stilleri, evlilik uyumu, eş seçimi, evliliğn vı, Adult Attachment styles, marital adjustment, partner selection, stages of marriage. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kişilerin ve eşlerinin bağlanma stillerine bağlı olarak, eşlerin evliliğin farklı aşamalarındaki evlilik doyumlarını incelemektir. Çalışmanın diğer amaçlan ise belli bağlanma stiline sahip bireylerin evlilik için hangi bağlanma stiline bağlı eşleri tercih ettiğini ve hangi bağlanma stiline sahip eşlerin daha uyumlu bir evlilik sürdürdüklerini incelemektir. Veriler, Yakan İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği (ECR) (Ek B), Çiftlerarası Uyum Ölçeği (DASXEk A)'nin 70 çifte uygulanması ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre örneklemde en sık rastlanılan çiftler her iki eşin de güvensiz bağlandığı çiftlerdir. Çalışmaya katılan çiftlerin bağlanma stilleri arasında bir ilişki bulunamamıştır. Her iki eşin de güvensiz bağlandığı çiftlerin duygusal ifadelerievliliğin kritik olan ve olmayan aşamalarında farklılık göstermiştir. Her iki eşin de güvensiz bağlama stiline sahip olduğu çiftler kritk olmayan evlilik aşamalarında daha yüksek duygu ifadeleri göstermişlerdir. Fikir birliği söz konusu olduğunda ise kritik olmayan dönemlerde kadının güvensiz bağlanması karşılıklı fikir birliğini olumsuz etkilemektedir, öte yandan kritik dönemlerde kadının güvenli bağlanması karşılıklı fikir birliğini olumlu olarak etkilemektedir. Kadınların güvenli bağlanması ayrıca her iki dönemde de karşılıklı doyumu olumlu olarak etkilemektedir. Her iki dönemde de eşlerden en az birinin güvenli bağlanma stiline sahip olması karşılıklı doyum üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Son olarak, en yüksek evlilik uyumu puanlar her iki dönem için de çiftlerin güvenli olarak bağlandığı eşlerden edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to examine marital adjustment and comparison of the certain partner pairing's marital adjustment in the different stages of marriage according to individuals and their spouses' attachment style. The other purposes of the study were to understand mate preferences of the people to get marry according to adult attachment styles, and which kind of partner pairings have higher marital adjustment rating according to their attachment style. The nonreferred sample consisted of 70 married couples. The data gathered by administering three instruments ; Experiences in Close Relationships Questionnaire (ECR) (Appendix B) iiifor determining the participants attachment styles, Dyadic Adjustment Scale (DAS) (Appendix A) for measuring marital satisfaction. Additionally a Demographic Information Form (Apeendix C) was used in the present study. Findings indicated that the most common marital dyad in the sample was dual insecure couples. The couples participated in the present study was paired non- randomly. Also, there was significant difference couples who have both insecure attachment style between while they during in critical and non-critical stages. Dual insecure pairs showed higher affectional expression when they are in non-critical marital stage than while in critical marital stage. In critical stages dual secure couples' affectional expressions were higher than the all other dyads. For consensus in non-critical stages insecurity of women had negative effect while in critical stages security of women have positive impact of dyadic consensus. Women's security also had positive impact on dyadic satisfaction in both critical and non-critical stages. In both critical and non-critical stages existing of at least one secure spouse in marital dyad had positive impact on dyadic satisfaction. Lastly, the highest dyadic adjustment scores were obtained from dual secure couples in both stages.