Measuring core inflation in Turkey
Çekirdek enflasyonun Türkiye ekonomisi için ölçülmesi
- Tez No: 113949
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fiyat Endeksleri, Çekirdek Enflasyon Göstergeleri, Fiyat Istikrari, Ko-entegrasyon Analizi, Price Indices, Core Inflation Measures, Price Stability, Cointegration Analysis. m MS£ÖEâ&OT&§TOS Kffffpaa'j
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz ÇEKİRDEK ENFLASYONUN TÜRKİYE EKONOMISI ICIN OLÇULMESI Cihan, Cengiz Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk ERLAT Aralık 2002, 86 sayfa Fiyat istikrarinin saglanmasi Merkez Bankalarinin temel görevleri arasinda yer almaktadir. Bu hedefin basarilmasinda birçok sayida çekirdek enflasyon göstergeleri literatürde geliştirilmiştir. Bu çerçevede, calismanin temel amaci Türkiye için alternative çekirdek enflasyon serileri üretmek ve bunlarin perforfarmanslarini kiyaslamaktir. Bu bağlamda, Ocakl994-Haziran2000 orneklem araliginda uc alternative seri üretilmiştir. Bunlar agirliklandirilmis medyan (WMED), uc fiyatlarin cikarilmasiyla hesaplanan ortalamalar (TRIM) ve tarim ve enerji fiyatlari hariç Tuketice Fiyati Endeksidir (CPILFE). Ampirik bulgulara gore WMED ve TRIM, CPILFE'den daha iyi bir içsel tutarliliga sahiptir. Bu nedenle dissal tutarlilik testi WMED ve TRIM için uygulanmistir. Dissal tutarliklik testinde ilgili çekirdek enflasyon serilerinin parasal göstergelerle olan uzun donem denge ilişkileri analiz edilmiştir. Test sonuclari çekirdek enflasyon göstergelerinin M2'ye gore M2Y ile daha guclu bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni olarak M2Y de döviz cinsinden parasal buyuklugun olmasi gösterilebilir. Türkiye ekonomisinde, yurtiçi üretimde yoğunlukla ithal aramali kullanilmaktadir. Ekonomik birimler fiyatlarini hem yurtiçi girdi fiyatlarina hem de döviz piyasalarindaki gelişmelere gore ayarlamaktadirlar. Bu sebeple, M2Y ekonomideki fiyat istikrarinin gözetilmesinde kullanilabilir bir enstrüman olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURING CORE INFLATION IN TURKEY Cihan, Cengiz M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Haluk ERLAT December 2002, 86 pages The success of price stability became the main duty of Central Banks. In order to achieve price stability, various core inflation measures were developed in the literature. In this regard, the purpose of this study is to introduce alternative core inflation indicators for the Turkish Economy. In this study, three alternative core inflation series are produced, namely weighted median (WMED), trimmed mean (TRIM) and consumer price index less food and energy prices (CPILFE). These three indicators are tested according to two criterions which are called as internal consistency and external consistency in the sample period of 1994M01- 2000M06. The internal consistency results have better performance for WMED and TRIM than CPILFE. For this reason, the external consistency is applied for WMED and TRIM. The external consistency results show that both WMED and TRIM have stronger relation with M2Y than M2. The reason may be the inclusion of foreign exchange component. In the Turkish Economy, the domestically produced goods use imported intermediate inputs in the production process. Therefore, their price setting behaviour includes the foreign exchange market. They adjust their prices with respect to both domestic input price changes and external currency fluctuations. For this reason, M2Y can be suggested as a relevant monetary instrument to monitor price stability in the economy.