Civil society and democratization in Turkey: A critical evaluation of civil society-democracy relationship in the context of Turkey-EU relations
Türkiye'de sivil toplum ve demokratikleşme: Türkiye-AB ilişkileri bağlamında sivil toplum-demokrasi ilişkisinin eleştirel bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 204674
  2. Yazar: ÖZÜM YEŞİLTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Demokratikleşme, Kapasite Geliştirme, SivilToplum Geliştirme Programı, Sivil Toplum Kuruluşuvii, Capacity Building, Civil Society Organizations, Civil SocietyDevelopment Program, Democratization, European Unionv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma, sivil toplumun Türkiye'de demokratikleşme sürecindeki rolünü,Avrupa Birliği'nin sivil toplum politikalarının Türkiye'deki sivil toplumkuruluşlarının iç işleyişleri üzerindeki etkilerine vurgu yaparak anlamayaçalışmaktadır. Bu çerçevede, sivil toplum kavramı üzerine yapılmış geniştartışmaların incelenmesi ve bu incelemenin çalışmanın konusuna ilişkin edinilengözlemler ve ampirik verilerle birleştirilmesi suretiyle, sivil toplum-demokrasiilişkisinin eleştirel bir değerlendirmesi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Siviltoplum kavramının yakın zamanda demokrasinin vazgeçilmez bir ön koşuluolarak popülerleşmesinin arkasındaki nedenleri ortaya çıkarma ve söz konusukavramın demokratikleşme sürecini desteklemekten çok zarara uğratabileği bellikoşulların varlığını sorgulama temel amaç olarak benimsenmiştir. Bu bağlamda,hem Türkiye'deki demokratikleşme süreci hem de bu sürecin önemli bir parçasıolarak Türkiye'de sivil toplumun geliştirilmesi üzerindeki ana etkilerinden dolayı,Avrupa Birliği'nin Türkiye'de uygulanmakta olan sivil toplum politikalarının elealınması son derece zaruri görülmüştür.Çalışmanın amacı doğrultusunda, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarınındemokratik kapasitelerinin kapsamının ve bu anlamda Avrupa Birliği sivil toplumpolitikalarının etkilerinin anlaşılması amacıyla, Ankara'da, çoğunlukla kadın,çocuk, engelliler, insan hakları ve çevre alanlarında çalışma yapan 46 sivil toplumkuruluşunun katılımı ile bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmasıvasıtası ile bir yandan katılımcı kuruluşların iç işleyişlerine ilişkin dinamikler,devletle ve diğer sivil toplum kuruluşları ile olan ilişkileri, diğer yandan iseAvrupa Birliği'nin Türkiye'de sivil topluma yönelik olarak uygulamakta olduğuprogramlara katılımlarının örgütsel yapıları üzerinde ne gibi etkilere yol açtığıanlaşılmaya çalışılmıştır.Gerçekleştirilen saha çalışmasının sonuçları doğrultusunda, katılımcı 46kuruluşun deneyimleri üzerinden, Avrupa Birliği'nin Türkiye'de sivil toplumayönelik olarak uyguladığı programların ne ölçüde Türkiye'deki sivil toplumkuruluşlarının demokratik kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunduğunailişkin bir analiz yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to analyze the role of civil society within the process ofdemocratization in Turkey with special reference to the impact of civil societypolicies of the EU on the internal operating styles of civil society organizations inTurkey. In this respect, a critical evaluation of the said issue was tried to be putforward in the sense that the extensive discussions on the concept of civil societywere examined and gathered with the observations and empirical evidence gainedon the subject in order to reach an answer on the very nature of civil society-democracy relationship. In doing this, the purpose was to uncover the reasonsbehind the recent popularization of the concept as an indispensable preconditionof democracy and to question whether certain circumstances exist under whichthe term may rather harm than enable the process of democratization. Within thisframework, the consideration of the civil society policies of the EU implementedin Turkey was seen as all the more necessary because of the fact that the processof Turkey?s EU membership has major implications for not only the process ofdemocratization in Turkey, but also on the development of civil society as asignificant part of this process.In accordance with the purpose of the study, in order to understand the extent ofdemocratic capacity of civil society organizations in Turkey and the impact of theEU in that sense, a field research was conducted in Ankara, Turkey with theparticipation of 46 CSOs active mostly in the fields of women, children, disabled,human rights and environment. Through the field research, the main purpose wasto understand the dynamics of the internal operating styles of those organizations,their views concerning the relations between CSOs as well as between the CSOsand the state on the one hand, to measure the extent to which their participation tocivil society programs of the EU influence their intra-organizational structures onthe other.According to the results of the field research, over the experience of 46 participantorganizations, an analysis of the extent to which the EU-implemented civil societyprograms serve for the building of democratic capacity of civil societyorganizations in Turkey was tried to be made.