Testing first year FLE students oral performance using four speaking test methods in spoken Englih II course and students attitudes towards these speaking test methods
Birinci sınıf yabancı diller bölümü öğrencilerinin İngilizce konuşma ediminin dört sözel sınama yöntemi kullanılarak sınanması ve öğrencilerin bu sözel sınama yöntemlerine karşı tutumları
- Tez No: 113960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sınanma, sözel sınav, sözle sunum, rol yapma, bireysel mülakat, eşleşmeli mülakat. vı, Testing, testing speaking, oral presentation, role-play, individual interview, paired interview IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz BİRİNCİ SINIF YABANCI DİLLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE KONUŞMA EDİMİNİN DÖRT SÖZEL SINAMA YÖNTEMİ KULLANILARAK SINANMASI VE ÖĞRENCİLERİN BU SÖZEL SINAMA YÖNTEMLERİNE KARŞI TUTUMLARI Şallı-Çopur, Deniz Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu Eylül 2002, 136 sayfa Bu çalışmanın amacı öğrencilerin sözel edimlerinin dört farklı konuşma becerisi sınama yöntemi (sözel sunum, rol yapma, bireysel mülakat ve eşleşmeli mülakat) ile değerlendirilmesi ve öğrencilerin bu sınama yöntemlerine karşı tutumlarının incelenmesidir. Bu amaçla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Konuşma Becerisi II dersi alan 25 Yabancı Diller Bölümü öğrencisi yukarıda belirtilen dört sözel sınama yöntemiyle her yöntem iki kere uygulanmak koşuluyla sınava tabi tutulmuştur. Öğrencilerin başarısı dört sınav yöntemi kullanılarak sınandıktan sonra, öğrencilerin bu dört yönteme, bireysel ve eşleşmeli sözel sınav uygulamalarına vesözel sınav sırasında seslerinin veya görüntülerinin kaydedilmesine karşı tutumlarını sorgulamak için bir tutum anketi uygulanmıştır. Sözel sınama yöntemleriyle elde edilen veri ışığında öğrencilerin dört sınama yönteminde aldıkları notların birbirinden belirgin şekilde farklı olması, öğrencilerin sözel edimlerinin sınama yöntemine bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin birinci ve ikinci sınavlardan aldıkları puanların belirgin farklılıklar göstermemesi, öğrencilerin başarısı üzerinde sınav aşinalığının rolü olmadığını göstermiştir. Tutum anketinden elde edilen veri doğrultusunda öğrencilerin adı geçen sözel sınama yöntemlerine olumlu yaklaşımları olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda, öğrenciler sözel sınavlar sırasında seslerinin ve görüntülerinin kaydedilmesine karşı da olumlu tutum sergilemişlerdir. Ancak, eşleşmeli sınavlara (rol yapma ve eşleşmeli mülakat) karşı olumlu tutumları kaydedilmesine rağmen, eşleşmeli mülakata bireysel mülakata olduğu kadar olumlu yaklaşmamışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING FIRST YEAR FLE STUDENTS' ORAL PERFORMANCE USING FOUR SPEAKING TEST METHODS IN SPOKEN ENGLISH II COURSE AND STUDENTS' ATTITUDES TOWARDS THESE SPEAKING TEST METHODS Şalh-Çopur, Deniz M.A., Program in English Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu September 2002, 136 pages This thesis aims to examine students' oral performance in four speaking test methods (oral presentation, role-play, individual and paired interviews) and their attitudes towards being tested through these test methods. For this purpose, 25 first year students of the Foreign Language Education Department at Middle East Technical University who took Spoken English II course were tested through four speaking test methods, each of which was applied twice during the course. After testing students' oral performance in Spoken English through four speaking test methods, an attitude questionnaire was administered to find out information about students' attitudes towards these speaking test methods, being tested in pairs, and being recorded/videotaped during the speaking tests. iiiThe analysis of data collected through the speaking tests indicated that there is a significant difference between the scores of speaking test methods (p=0.000). Hence, it was found that students' performances depend on the speaking test method. However, an influence of test familiarity was not found in students' performances (p>0.05), since there is not any significant change between the first and the second speaking test scores. The analysis of the attitude questionnaire indicated that the students showed a positive attitude towards the four so-called speaking test methods. Moreover, they also show a positive attitude towards being recorded or videotaped during the speaking tests. However, although the students demonstrated a positive attitude towards being tested in pairs (in role-play and paired interview tests), they did not show as high positive attitudes towards being interviewed in pairs as they did for the individual interviews.