An Analysis of the laingian concept of medness in Doris Lessing's The Four-Gated City and Margaret Atwood's Surfaicing
Doris Lessing'in The Four-Gated City adlı romanı ile Margaret Atwood'un Surfaicing romanında Laing'in delilik kavramının çözümlemesi
  1. Tez No: 113961
  2. Yazar: SABAH PINAR KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Kişilik Bölünmesi, Delilik, Anti-Psikiyatri, Laing, Atwood, Lessing IV, Schizophrenia, Split Personality, Madness, Anti-Psychiatry, Laing, Atwood, Lessing m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz DORIS LESSING'İN THE FOUR-GATED CITY ADLI ROMANI İLE MARGARET ATWOOD'UN SURFACING ROMANINDA LAING'İN DELİLİK KAVRAMININ ÇÖZÜMLEMESİ Kayacan, S. Pınar Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Temmuz 2002, 83 sayfa Bu çalışma Doris Lessing'in The Four-Gated City' siyle Margaret Atwood'un Surfacing romanındaki baş kadın karakterlerdeki deliliği Ronald D. Laing'in şizofreni kavramına dayanarak çözümlemeyi amaçlamaktadır. Sözkonusu iki eserde de baş karakterler, yaşadıkları çevredeki ezici ve bölücü güçlerin etkisiyle kişilik bölünmesi yaşayan kadınlardır; ve bu karakterlerin durumu Laing'in şizofreni teorisiyle açıklanabilir. Bu tezde, Laing'in delilik kavramının ışığında, sözkonusu roman karakterlerinin şizofren eğilimleri açıklanacak ve karakterlerde gözlemlenen ruhsal bölünmenin hem çevredeki olumsuz etkilerin bir yansıması hem de bu etkilere karşı geliştirilmiş bir tepki olduğu tartışılacaktır. Buna ek olarak, yine Laing'in fikirleri doğrultusunda, karakterlerdeki delirme sürecinin, onları yok oluşa götüren bir deneyimden çok, tüm yıpratıcılığına rağmen sonunda bu karakterlere ruhsal iyileşme ve bütünlük sağlayan bir iç yolculuk olduğu savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE LAINGIAN CONCEPT OF MADNESS IN DORIS LESSING'S THE FOUR-GATED CITY AND MARGARET ATWOOD'S SURFACING Kayacan, S. Pınar M.A., Program in English Literature Supervisor: Prof. Dr. Nursel İçöz July 2002, 83 pages The aim of this thesis is to compare Doris Lessing's The Four-Gated City and Margaret Atwood's Surfacing in terms of the portrayal of madness in these novels' main heroines, by relying chiefly on the concept of schizophrenia as defined by Ronald D. Laing. The thesis will argue that the madness of the protagonists of these two novels can best be explained by Laing's theory of split personality, since both novels picture protagonists who experience a deep psychic split owing to the oppressive and divisive forces in their environments. Exploring the schizophrenic tendencies of both of the heroines in the light of Laing's theory of madness, the thesis will argue that the disintegration as portrayed in the consciousness of the two protagonists is a reaction to and a reflection of an oppressive and disintegrated environment. In addition, the descent into madness that the two protagonists experience signifies not a fatal end but a difficult quest for integrity that is eventually achieved after a healing journey into inner space.