Becoming 'heterodox' and the role of the dervishes in the contex of the Ottoman state
'Heterodoks' oluş ve Osmanlı Devleti bağlamında dervişlerin rolü
- Tez No: 113962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dervişler, köksap, savaş makinesi, heterodoks oluş, devlet oluşum süreci IV, Dervishes, rhizome, war machine, becoming heterodox, the state formation process 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, hem“heterodoksi”teriminin kavramsallaştırılmasını Osmanlı devletinin 13. ve 16. yüzyılları arasındaki bağlamında incelemeye, hem de bu kavramsallaştırmaya alternatif bir yaklaşım geliştirmeye yöneliktir. Burada, Osmanlı devleti ile derviş grupları arasındaki ilişkiler, Deleuze ve Guattari'nin“köksap”ve“savaş makinesi”kavramları ile ilişkili olarak tartışılmaktadır. Çalışma, derviş gruplarının“heterodoks”oluşlarının Osmanlı devlet oluşumu ile birlikte gerçekleştiğini tartışmak için bir zemin sunmaktadır. Böylelikle, Osmanlı tarihi içerisindeki farklı iki evre -13. ve 15. yüzyıllar arası ve 15. ve 16. yüzyıllar- Osmanlı devleti ve derviş grupları arasındaki ilişkilerin değişen doğası etrafında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyze the conceptualization of the term“heterodoxy”in the context of the Ottoman state's 13th- 16th centuries and to provide an alternative path to follow in this conceptualization. The relationships between the dervish groups and the Ottoman state are discussed with reference to Deleuze and Guattari's conception of“rhizome”and“war machine”. The thesis provides a context for the argument that becoming“heterodox”of the dervish groups in the Ottoman state was concomitant with the Ottoman state formation. In this way, two different phases in the Ottoman history - between the 13th and 15th centuries and the 15th and 16th centuries- are traced here in accordance with the changing nature of the relations between the Ottoman state and the dervish groups.