Radical Islamism in Turkey: The cases of gradualism of Ercümend Özkan and militanism of Hizbullah
Türkiye'de radikal İslamcılık: Ercümend Özkan'ın merhaleci radikalizmi ve Hizbullah militanizmi örnekleri
- Tez No: 113963
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Religion, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslami Canlanma, İslam Radikalizmi, Fundamentalizm, Ercümend Özkan, Hizbullah. IV, Revivalism, Radical Islamism, Fundamentalism, Ercümend Özkan, Hizbollah of Turkey. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
öz TÜRKİYE'DE RADİKAL İSLAMCILIK: ERCÜMEND ÖZKAN'IN MERHALECİ RADİKALİZMİ VE HİZBULLAH MİLİTANİZMİ ÖRNEKLERİ Atalar, Mehmed Kürşad Doktora: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Ayata Temmuz, 2002, 273 sayfa Bu çalışmada, çağdaş Türkiye'deki Radikal İslamcı akım karşılaştırmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Tez, 20. Yüzyılın son çeyreğinde dünyanın siyasal gündeminde yer tutan İslami canlanmanın anatomisini çıkarmayı ve buradan hareketle, moderniteye yönelik sahici anlamdaki tehdidin hangi gruptan ve niçin geldiğini saptamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, bu tehtidin, temelde Radikal İslamcılık'tan geldiği tezi işlenmektedir. Tezin ispatı bağlamında, öncelikle Radikal İslamcı akımın özellikleri, İslam devleti, modernizm, gelenek ve strateji olmak üzere 4 analitik kavram ve Mısır Radikalizmi çerçevesinde araştırılmış ve bir Radikal İslam tipolojisi ortaya çıkarılmıştır. Buna göre Radikal İslamcı akım, merhaleci radikalizm ve militanizm olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Bu tipolojiye Türkiye örneğinde uygun düşen Ercümend Özkan, merhaleci radikalizm, Hizbullah ise militanizm başlığında incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Ercümend Özkan radikalizminin, yakın bir tehdit oluşturmadığı fakat potansiyel bir tehdit ya da bir meydan okuma özelliğine sahip olduğu, öte yandan Hizbullah militanizminin ise yakın bir tehlike oluşturmasına rağmen, uzun-erimde modernite için sahici anlamda bir tehdit oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADICAL ISLAMISM IN TURKEY: THE CASES OF GRADUALISM OF ERCÜMEND ÖZKAN AND MILITANISM OF HIZBOLLAH Atalar, Mehmed Kürşad Ph. D., Department of Political Science Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Ayata July, 2002, 273 In this thesis, the contemporary Islamic Radicalism in Turkey was comparatively studied. The thesis aims at understanding the very dynamics of Islamic revivalism that has gained in recent decades much popularity in the agenda of world politics. Additionally it aims at categorizing different revivalist groups and determining the one that is likely to pose a threat to secular order. The study proposes that the threat is basically posed by Radical Islamism. To prove the thesis, firstly the salient features of Islamic radicalism was studied in terms of four analytical concepts i.e. politics (Islamic state), modernism, tradition and strategy, and also of Egyptian radical Islamism, and then a typology that indicates the outstanding characteristics of radical Islamism was drawn. According to it, radical Islamism can be divided into two main groups: 1) gradualist radicalism, and 2) militanism. While the case of Ercümend Özkan in Turkey was taken as a fair example of gradualist radicalism, Hizbollah of Turkey was selected as a case for militanism for it fits best to the criteria of militant Islamism. The thesis concludes that gradualism of Ercümend Özkan does not pose an immediate threat though it has a potential, and that militanism of Turkey's Hizbollah pose an immediate threat whereas it has no real one.