İzmir Bölge Birliği kapsamında tarım kredi kooperatiflerinin daha etkin çalışma düzeni üzerine bir araştırma
A Study on efficient work of agricultural credit cooperatives of Izmir Regional Union
  1. Tez No: 113969
  2. Yazar: AYŞE NURAY CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜVEN ÖZERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural Credit, Credit Cooperative, Cooperative Bank, Effectiveness in Cooperatives, Effectiveness in Credit, Effectiveness Criteria
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET İZMİR BÖLGE BİRLİĞİ KAPSAMINDA TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN DAHA ETKİN ÇALIŞMA DÜZENİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CEBECİ, Ayşe Nuray Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güven ÖZERİN 2001, 218 sayfa Türkiye'deki tarım kredi kooperatiflerinin mevcut çalışma düzeninin İzmir Bölge Birliği bazında yapılan saha çalışması ile saptanması, uygulamaların başarı düzeylerinin tespit edilmesi ve Avrupa ülkelerinden örneklerle bir karşılaştırma yapılması ve de mevcut sisteme işlerlik kazandıracak yeni öneriler getirmek bu araştırmanın temel hedefi olmuştur. Araştırma Ege Bölgesi'nde bulunan 5 ili kapsamaktadır. Araştırma koşulları çerçevesinde iki il (İzmir ve Manisa) araştırma alanında yer almıştır. Bu araştırmanın temel materyali survey yönteminden sağlanan verilere dayanmaktadır. Konuyla ilgili üst düzey yetkilileri ile yapılan görüşmeler de materyalin diğer bölümünü oluşturmaktadır. Araştırma alanındaki 202 adet tarım kredi kooperatifinin %15'ini oluşturan 30 kooperatif ve her yöreden 5 üretici olmak üzere 150 ortak ile görüşülmüştür. Kooperatiflerin seçiminde faal ortak sayıları, yöredeki ürün deseni ve coğrafi yakınlık gibi kriterlere göre yapılan gruplandırmalar esası teşkil etmektedir.VI Survey çalışması 1997 yılında yapılmıştır. Üreticilerden alınan veriler 1996 yılına aittir. Bu araştırma sonucunda mevcut çalışma düzenindeki uygulamalardan özellikle nakdi kredilendirmede yetersiz kalındığı ortaya çıkmıştır. Yöredeki tarım kredi kooperatiflerinin zayıf üretici kesimini mevcut şartlardan korumak yönündeki hedefine ulaşamadıkları belirtilebilir. Sonuç olarak, Türkiye'nin her köşesine yayılmış bulunan iki bin beş yüzü aşkın tarım kredi kooperatifi, diğer kooperatif grupları ile işbirliği yaparak“Ulusal Tarım Kooperatifleri Konfederasyonu”ya da Merkez Birliği"nin oluşmasında önder olabilir. Ayrıca bu bünyede oluşturulacak bir AR-GE (araştırma geliştirme) birimi ile teşkilatın teknik hizmetlerle ilgili büyük bir eksikliği tamamlanmış olacaktır. Anahtar sözcükler : Tarım Kredi, Kredi Kooperatifi, Kooperatif Bankası, Kooperatifte Etkinlik, Kredide Etkinlik, Etkinlik Kriterleri.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY ON EFFICIENT WORK OF AGRICULTURAL CREDIT COOPERATIVES OF IZMIR REGIONAL UNION Ph. D. In Agricultural Economics, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven ÖZERİN 2001, 218 pages This research has been done in five provinces of Ege region, but survey has been accomplished only in Izmir and Manisa on purpose. The main purpose of this research has been to establish the level of success, make comparisons with the same organization in European Countries and bring new proposals to the present system (ACC) of Turkish agricultural credit cooperatives more functional. Basic materials of this research mainly are held out to the data gathered from surveys. Besides personal communications with the top level administrators interested in ACC have been the other side of materials. During the surveys 30 cooperatives, approximately 15% out of 202 ACC and 5 farmers from different localities, totally 150 farmer partners were interviewed. Choosing the cooperatives; the number of active farmer partners, plant pattern in that Locality and Geographic proximity play important role.VIII Surveys have been accomplished in 1997 and the data gathered from farmers belong to 1996. According to the results of this research, at present practices especially cash crediting system has been found insufficient. Besides the system has not been found component to protect and look after the poorfarmer partners of ACC in the locality. As a result more than 2500 ACC in different Localities of the country should have in good cooperation with the other cooperative groups and could be leader in realizing“National Agricultural Cooperative Confederation or Central Union”. In addition found AR-GE Services (Research and Improvement Services) in above organization will help technically to much to the organization.