Otonom bir PV jeneratör-akü-yük ve elektronik denetleyiciden oluşan 100 watt'lık bir güç sisteminin bilgisayarda simülasyonu
Simulation and design programme for 100 watt autonomy photovoltaic system
  1. Tez No: 113980
  2. Yazar: ŞANSEL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otonom, Fotovoltaik Elemanlar, Programlama, Kaynak Kod
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
IV ÖZET KENDİ KENDİNE YETERLİ (OTONOM) BİR PV GENERATÖR-AKÜ-YÜK VE ELEKTRONİK DENETLEYİCİDEN OLUŞAN 100 WATT'LIK BİR GÜÇ SİSTEMİNİN BİLGİSAYARDA SİMÜLASYONU GÜNEŞ, Şansel Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi Prof.Dr.Metin ÇOLAK Eylül 2001, 89 sayfa Bu tez çalışması, 100 Watt'lik Otonom Fotovoltaik Güç Sisteminin, kişisel bilgisayar ortamında, tasarımını ve simülasyonunu gerçekleştirmeye yönelik bir geliştirme projesidir. Enerjinin, günümüzde tartışılmaz olan önemi onun optimal bir şekilde üretimi ve kullanılış şekli üzerinde çalışma zorunluluğu getirmiştir. Aslında geçen yıllarda çoğunlukla uzay teknolojisinde kullanılan güneş pillerinin, üretiminin artması ve maliyetin düşmesi sonucu, şehir yaşamında ve sanayide kullanılır hale gelmiştir. Sistemin simülasyonu Microsoft Visual Basic 6.0 sürümü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veritabanı olarak Türkiyenin 58 şehrinin hava sıcaklığı, kWh/m2 cinsinden Güneş radyasyon miktarı ve bulutluluk değerleri, 24 farklı kapasitede batarya tipi, 28 farklı PV Dizi bilgileri elde edilmiş ve program içerisinde kullanılmıştır. Ayrıca Dünya yüzeyinin sıcaklık etkileşimi simüle edilmiştir. Simülasyonu gerçekleştirilen bu güç sistemi Türkiyenin genel Güneş Fotovoltaik enerji durumunu analiz etmede yol gösterici olmaktadır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT SIMULATION AND DESİGN PROGRAMME FOR 100 WATT AUTONOMY PHOVOLTAİC SYSTEM GÜNEŞ, Şansel MSc in Electrical-Electronic Engineering Deparment Supervisor: Prof. Dr. Metin ÇOLAK September 2001, 89 pages This thesis study is about a research and development project which is mainly aiming at simulation and design of 100 W photovoltaic system in personal computer. In simulation, Microsoft Visual Basic 6.0, programming language, version is used. Also database of 58 city of Turkey weather report, kWh/m2 Solar radiation and clearness index, battery of 24 different capacity, PV module of 28 different capacity and information are investigate and used in simulation program. Besides World of surface temperature is interactively simulated. Due to the anaylzing in Turkey energy situation, the popularity of the newly PV system simulation program is to guided for the future applications. Keywords : Autonomy, Photovoltaic Component, Programing, Source Code