Bazı bitkisel kökenli alternatif yakıtların dizel motorlarda kullanılma olanakları üzerine bir araştırma
A Study about the possibilities of using some vegetal sourced alternative fuels in diesel engines
- Tez No: 113981
- Danışmanlar: PROF.DR. RAUF UÇUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel Kökenli Alkoller, Bitkisel Kökenli Yağlar, Metanol, Etanol, Metil Esterler, Biyodizel
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET BAZI BİTKİSEL KÖKENLİ ALTERNATİF YAKITLARIN DİZEL MOTORLARDA KULLANDLMA OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTHIMA KAVALCI, Dursun Yüksek lisans Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rauf UÇUCU June 2001, 110, Sayfa Egzoz gazlarının insan sağlığını tehlikeye düşürecek seviyeye ulaşmasının yanı sıra artan tüketim ile dünyada bilinen petrol rezervlerinin hızla azalmaya başlaması, hemen hemen tüm ülkelerin alternatif yakıt arayışlarına hız kazandırmıştır. Bu nedenle tüm dünyada bu konu üzerinde uzun yıllar çalışmalar yapılmış olup mevcut motor yakıtlarının yerini alacak, petrol kökenli olmayan yakıtların bulunmasına ve bunların motorlarda kullanılabilme imkanlarının araştırılmasına yönelinmiştir. Yapılan araştırmalar kısa vadede benzinli motorlarda metanolün, diesel motorlarda ise etanol ve doğal gazın uygun yakıtlar olduğunu ortaya koymaktadır. Uzun vadede ise hidrojen yakıtlı motorların daha uygun olduğu konusunda yaygın bir kam bulunmaktadır(Korkmaz, 1996). Bir tarım ülkesi olan Türkiye, tarımsal ürünler ve bu ürünlerin işlenmesi sonucunda ortaya çıkan ürün artıkları ile endüstriyel artıklar bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Ekonomisi daha çok tarıma dayalı olan ülkemizde tarımsal imkanları kullanarak alternatif bir yakıt üretmenin cazip olduğu ve bu nedenle daha ziyade Türkiye'nin tarımsal potansiyelini değerlendirerek tarımünlerinden alternatif yakıt elde edilmesi olanaklarının araştırılması, her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu araştırmada gerek çevre dostu olan ve gerekse petrole alternatif olabilecek bitkisel kökenli yakıtların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin karşılaştırılması, termik motorlarda kullanılma olanaklarının araştırılması, bu yakıtların ülkemiz koşullarında çevre kirliliğine etkisi ve üretim maliyeti yönünden diğer yakıtlara göre durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır Bu çalışmanın, aynı zamanda ülkemizin taran politikasının alternatif yakıt arayışları doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi vereceği ve bu alandaki bir boşluğu doldurmada katkı yapacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A STUDY ABOUT THE POSSIBILITIES OF USING SOME VEGETAL SOURCED ALTERNATIVE FUELS IN DIESEL ENGINES KAVALCI, Dursun Master of Thesis, Agricultural Mechanical Engineers Supervisor Prof. Dr. Rauf UÇUCU June, 2001, Page 110 The reasons why the most of countries begun to research alternative fuel supplies are the egzos gausses that reached dangerous level for the human health and the decrease in the world's petroleum reserves by the increase in the consumption. Therefore, for long years same studies have been made on this subject in all over the world and have been begun to research finding fuels that world and have been begun to research finding fuels, haven't petroleum origins, end the possibilities of using them in motors. The researches show that in short period methanol as benzine, and natural gas as diesel is also suitable for motors. On the other hand widespread opinion regarding hydrogen fuel motors is in the long period. Turkey is a country of agriculture so that it is rich on agricultural products, their producing remaining and industrial remainings. Agriculture takes an important place in Turkey's Economy so that is attractive produc ing alternative fuel by using agricultural possibilities. Because of this it gets more important researching how to produce alternative fuel by using Turkey's agricultural potential day by day.VI The aim of this studies are complaining physical and chemical properties of vegetals source fuel, that can be alternative to the petroleum and environment friend, researching the possibilities in using termic mo tors, effecting of this fuels to the pollution in our countries conditions and comparing their producing costs to other fuels costs. It is thought that at the same time, this study will give knowledge about directing our countries agricultural politics depend on the alternative fuel research to the enstition and organization. Keywords : Plant Based Alcohols, Plant Based Oils, Methanol, Ethanol, Methil Ester, Bio-diesel