Etlik piliç karma yemlerine ilave edilen antibiyotiklere alternatif olarak probiyotik, prebiyotik ve antimikrobiyal kökenli bitkisel ekstraktlar karışımının besi performansı, karkas, bazı organ ve kan parametreleri üzerine etkileri
The effects of probiotic, and antimicrobial plant extracts combination as alternative to the antibiotic growth promoters supplemented to the broler diets on the growth performance, carcass, some organ and blood parameters
- Tez No: 170414
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENAY SARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: etlik piliç, esansiyel yağ, probiotic, prebiyotik, broiler, essential oil, probiotic, prebiotic
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNE İLAVE EDİLEN ANTİBİYOTİKLERE ALTERNATİF OLARAK PROBİYOTİK, PREBİYOTİK VE ANTİMİKROBİYAL KÖKENLİ BİTKİSEL EKSTRAKTLAR KARIŞIMININ BESİ PERFORMANSI, KARKAS, BAZI ORGAN VE KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yusuf YILDIRIM Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi 2005, 67 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şenay SARICA Jüri: Prof. Dr. Sahibe ÇALIŞKANER Jüri: Prof. Dr. Ergün DEMİR Jüri: Yrd. Doç. Dr. Şenay SARICA Bu çalışma etlik piliç karma yemlerine antibiyotik kökenli büyütme faktörlerine alternatif doğal büyütme faktörleri olarak probiyotik, mannanoligosakkarit ve herbromix (6 farklı esansiyel yağdan oluşan esansiyel yağ karışımı) ilavesinin besi performansı, dışkı kuru madde içeriği, bazı iç organ ağırlıkları, karkas randımanı, kanın plazma kolesterol ve trigliserit miktarları ile ince bağırsakta E. coli sayısı üzerine olan etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla etlik piliçler kontrol rasyonu ve bu kontrol rasyonuna antibiyotik, probiyotik, mannanoligosakkarit ve herbromix ilavesiyle elde edilen karma yemlerle 42 gün süreyle beslenmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre, tüm besi süresince (0-6 haftalık) karma yeme antibiyotik, probiyotik, mannanoligosakkarit ve herbromix ilavesi besi performansını; kalp, karaciğer, taşlık, dalak, pankreas ağırlıkları ile ince bağırsak uzunluğunu, soğuk karkas randımanını, kanın plazma kolesterol ve trigliserit seviyesi ile ince bağırsağın E. coli içeriği üzerine önemli derecede etkilememiştir. Antibiyotik ilaveli karma yemle beslenen grubun ince bağırsak ağırlığı diğer muamele gruplarından önemli derecede daha düşük ancak sıcak karkas randımanı diğer muamele gruplarından önemli derecede daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE EFFECTS OF PROBIOTIC, PREBIOTIC AND ANTIMICROBIAL PLANT EXTRACTS COMBINATION AS ALTERNATIVE TO THE ANTIBIOTIC GROWTH PROMOTERS SUPPLEMENTED TO THE BROLER DIETS ON THE GROWTH PERFORMANCE, CARCASS, SOME ORGAN AND BLOOD PARAMETERS Yusuf YILDIRIM Gaziosmanpaşa University Graduate School Natural and Applied Science Department of Animal Science Masters Thesis 2005, 67 page Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Şenay SARICA Jury: Prof. Dr. Sahibe ÇALIŞKANER Jury: Prof. Dr. Ergün DEMİR Jury: Yrd. Doç. Dr. Şenay SARICA The present study was conducted to compare the effects of the supplementation of probiotic, mannanoligosaccharide and herbromix (an essential oil mixture consisting of 6 different essansial oils) as alternative to an antibiotic growth promoter (flavomycin) into broiler diets on the growth performance, excreta dry matter content, some internal organ weights, dressing percentage, plasma cholesterol and triglyceride content and E. coli content of small intestine. For this reason, broiler was fed control diet and diets supplemented with antibiotic, probiotic, mannanoligosaccharide and herbromix during the 42 days of nutrition period. The supplementation of antibiotic, probiotic, mannanoligosaccharide and herbromix into diets did not significantly affect growth performance, the relative values of heart, liver, gizzard, spleen and pancreas and the height of small intestine, plasma total cholesterol and triglyceride level and E. coli content of small intestine during the whole experiment (from 0 to 6 weeks of age). The relative weight of the small intestine of broilers fed diet supplemented with antibiotic was lower than the other treatments groups, however hot carcass yield of broilers fed diet supplemented with antibiotic was significantly found higher than other treatment groups.