Radyofarmasötiklerin kalite kontrolünde kullanılabilecek ince tabaka kromatografisi analizörü tasarımı
The Analyzer of thin layer chromatography designed to be used in quality control of radiopharmaceuticals
  1. Tez No: 113995
  2. Yazar: SEÇİL KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. SERDAR AKDURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnce tabaka kromatografisi, mikrodenetleyici, Thin layer chromatography, microcontroller
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET RADYOFARMASÖTİKLERİN KALİTE KONTROLÜNDE KULLANILABİLECEK İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ ANALİZÖRÜ TASARIMI KOÇYİĞİT, Seçil Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı (Elektronik) Tez Yöneticisi: Dr. Serdar AKDURAK Kasım 2001, 89 Sayfa Bu çalışmada, radyofarmasötiklerin kalite kontrolünde kullanılabilecek ince tabaka kromatografisi analizör sistemi, mikrodenetleyici destekli olarak tasarlanmıştır. Sistemin amacı, Nükleer Tıpta ve araştırma laboratuarlarında kullanılan radyofarmasötiklerin rutin kalite kontrollerini hassas bir şekilde gerçekleştirmektir. İnce tabaka kromatografisi analizörü, anakart ve sayım sistemi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Sayım sisteminde kadmiyum çinko tellür dedektörü kullanılmaktadır. Sistemde yapılan analiz sonuçları bilgisayara aktarılarak, Delphi' de hazırlanmış paket programı ile incelenip saklanabilmektedir. Tasarlanan sistemde, dedektörün gerilimi, kazancı, tarama süresi ve sayımda istenen enerji aralıkları ön panel üzerindeki tuşlar aracılığı ile değiştirilmekte ve sayım sonuçlan LCD ekranda görüntülenmektedir. Bu sistemle ince tabaka şeritlerinin kesilerek tek tek sayılmasına gerek yoktur. Böylece hızlı bir çalışma, hassas sonuçlar, tekrarlanabilir denemeler ve az emek sarfiyatı sağlanmış olur. Sonuç olarak Nükleer Tıptaki kullanımlarda hastalara zamanında ve doğru radyofarmasötiklerin verilmesi gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE ANALYZER OF THIN LAYER CHROMATOGRAPHY DESIGNED TO BE USED IN QUALITY CONTROL OF RADIOPHARMACEUTICALS KOÇYİ?İT, Seçü Msc in Nuclear Sciences (Electronics) Supervisor: Dr. Serdar AKDURAK November 2001, 89 Pages In this study microcontroller aided thin layer chromatography analyzer system which will be used in quality control of radiopharmaceuticals has been designed. The purpose of the system is to make routine quality controls of radiopharmaceuticals used in nuclear medicine and research laboratories sensitively. Thin layer chromatography analyzer consists of two parts: mainboard and counting system. Counting system includes cadmium zinc telluride detector. The results from the analyses can be transferred to a computer and, thus, studied and saved by a package program prepared via delphi. In this designed system the voltage of the detector, the gain of the amplificator, scanning time, and the desired energy intervals for counting can be changed by using the buttons on the front panel and counting results can be displayed on LCD screen. In this system there is no need to cut and count each thin layer stripe one by one. Therefore rapid study, sensitive results, repeatable experiments, and less effort can be obtained. Consequently, it will be possible to inject correct radiopharmaceuticals to patients on time.