İzmir ili içme suyu dağıtım şebekesinin güney kaynaklarıyla beslenen kısmında yersinia enterocolitica ve aeromonas hydrophila aranması
Detection of yersinia enterocolitica and aeromonas hydrophila in various areas feeding with south springs of İzmir city drinking water distribution system
  1. Tez No: 113996
  2. Yazar: BEKİR TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RENGİN ELTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yersinia enterocolitrica, Aeromohas hydrophila Mikrobiyolojik kalite İçme suyu, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Microbiological quality, Drinking water
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ İÇME SUYU DAĞİTİM ŞEBEKESİNİN CÜNEY KAYNAKLARIYLA BESLENEN KISMINDA Yersinia enterocolitis VE Aeromonas hydrophila ARANMASI TOPÇU,Bekir Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilimdalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rengin ELTEM Kasım 2001, 107 sayfa İzmir İli içme suyu şebekesinin kuzey kaynaklarıyla beslenen bölümündeki çeşitl semtlerden alınan toplam 294 su numunesinde Yersinia enterocolitica ve Aeromonas hydrophila aranmıştır. Bunun yanısıra toplam heterotrofik bakteri, toplam koliform ve fekal koliform sayıları belirlenerek, her bir içme suyu numunesinin kalıntı klor konsantrasyonları da saptanmıştır. Yersinia enteroculilica araştırılması iki aşamalı zenginleştirme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Seçici besiyeri olan“CİN Agar”kullanılarak izolasyon yapılmıştır. Aeromonas hydrophila izolasyonu için ise seçici besiyeri olan“Aeromonas Medium Base”kullanılmıştır. Elde edilen izolatların tanıları Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (1984) ve Prokaryotes (1992)'e göre yapılmıştır. İncelenen numunelerden izole edilen 18 izolat Yersinia enterocolitica (% 6.12), 3 izolat Aeromonas hydrophila (% 1.02) olarak tanımlanmıştır. İçme Suyu Yönetmeliği'ne göre toplam 298 numuneden 5 adet numunede toplam heterotrofik bakteri sayısı ve 6 adet numunede de toplam koliform sayısı standartlarının üstünde bulunmuştur. Bunlardan 1 adet numune her iki kriter açısından da standartlara uygun değildir. Uygulanan klor konsantrasyon aralığı 0,3 - 1,00 ppm. olarak belirlenmiştir. Genellikle klor miktarı yüksek olan bölgelerden alınan numunelerde İçme Suyu Yönetmeliği'ne uygunluk gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETECTION OF Yersinia enterocolitica AND Aeromonas hydrophila IN VARIOUS AREAS FEEDING WITH SOUTH SPRINGS OF İZMİR CITY DRINKING WATER DISTRIBUTION SYSTEM TOPÇU,Bekir Mse in Environmental Sciences Supervisor: Assoc.Doc. Dr.Rengin ELTEM November, 2001, 107 pages In this study, Yersinia e/iteruculiiicu and Aerunıutıus hydruphila were searched in lola! 294 water samples taken from various areas feeding with south springs of İzmir city drinking water distribution system. Also, total heterotrophic bacteria, total coliform, fecal coliform counts and free residual chlorine concentrations of each drinking water samples were determined. Yersinia enterocolitica reseach was done by using two step enrichment method. Isolation was carried out by using CIN agar, which is a selective medium. Aeromonas medium base, which is also a selective medium, was used for isolation of Aeromonas hydrophila. Identification of isolates was done according to Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (1984) and Prokaryotes ( 1 992) 1 8 of isolates and 3 of isolates from investigated samples were identified as Yersinia enterocolitica (6.12%) and Aeromonas hydrophila (1.02%), respectively. With respect to total heterothrophic bacteria and total coliform bacteria, 5 of 298 water samples and 6 of 298 water samples were not acceptable for Turkish Potable Water Regulation, respectively. In addition to these results, 1 of these water samples were not acceptable for both criteria. Residual chlorine concentration in distribution system were in the range of 0,3-1,00 ppm. Generally, the samples taken from areas with high chlorine concentration were acceptable for Turkish Potable Water Regulation.