Radyofarmasötiklerin radyonüklidik kalite kontrolü
Radıonuclidic quality control of radiopharmaceuticals
- Tez No: 154492
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyofarmasötik, radyoizotop, radyonüklidik kalite kontrol, dedeksiyon sistemleri, /T ve y radyasyonları. xı, Radiopharmaceutical, radioisotope, radionuclidic quality control, detection systems, p~ and y radiations. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Radyofarmasötikler, nükleer tıpta teşhis ve tedavi amacı ile kullanılan radyoaktif ilaçlardır. Bu bileşikler insanlara uygulanacakları için diğer ilaçlarda yapılan kalite kontrol testleri radyofarmasötikler için de geçerlidir. Ayrıca radyoaktiviteye bağlı testler de gerekmektedir. Farmakopelerde (ilaç hazırlama kılavuzları) belirtilen normlara göre yapılan kalite kontrol testleri; radyokimyasal, radyonüklidik ve kimyasal saflık kontrolleri ile biyolojik testleri kapsamaktadır. Bu amaçla, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) Radyoizotop ve Radyofarmasötik Bölümü ile T.C. Sağlık ve Bakanlığı ile yapılan bir protokol çerçevesinde Ulusal Radyofarmasötik Kalite Kontrol Laboratuvarlan kurulmuştur. Bu laboratuvarlarda, yurt dışından ithal edilen ve yurt içinde üretilen radyofarmasötiklerin kalite kontrol ve denetimleri yapılmaktadır. Bu çalışmada; ülkemizde yaygm olarak kullanılan radyofarmasötiklerin radyonüklidik kalite kontrolleri yapılmış ve bu ilaçların radyonüklidik balamdan gereken saflıkta olup olmadıkları incelenmiştir. Radyofarmasötiklere uygulanan kalite kontrol testleri Avrupa Farmakopesi'nde (Eur-Ph) belirtilen kurallara uygun olarak yapılmıştır. Farmakopede yer almayan radyofarmasötiklerin kalite kontrolü ise üretici firmanın verdiği kurallara uygun olarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radiopharmaceuticals are drugs which are used in nuclear medicine field in order to diagnose and theraphy some human diseases. Because these compounds are applied to people, the quality control tests which are used for the other drugs are in use for the radiopharmaceuticals, too. Besides, the radioactivity tests are also necessary. According to the norms that are signified in pharmacopoeias (drug preparing guides), the quality control requirements, include radiochemical, radionuclidic and chemical purity controls and also biological tests. In order to achieve this goal, with a protocol which is made by Çekmece Nuclear Research and Training Center (ÇNAEM) Radioisotope and Radiopharmaceutical Production Department and The Ministry of Health of Turkey, National Radiopharmaceutical Quality Control Laboratories have been established. In these laboratories, inspections and quality controls of radiopharmaceuticals which are imported from foreign countries and produced in Turkey are being made. In this work, the radionuclidic quality controls of the radiopharmaceuticals which are being used widespreadly in Turkey has been made and also it has been checked whether these drugs are radionuclidically pure enough or not. The quality control tests that are applied to radiopharmaceuticals has been made according to the rules that are indicated in European Pharmacopoeia (Eur-Ph). The quality control of the radiopharmaceuticals, which is not included in Pharmacopoeia, has been made according to the rules that given by the producer firm.