Kemik, böbrek, karaciğer ve kalp görüntülemede kullanılan radyofarmasötik kitler üzerinde yapılan kalite kontroller
Quality control studies for radiopharmaceutical kits used for bone, kidney, liver and heart imaging
  1. Tez No: 69782
  2. Yazar: ERKAN ÜNLENEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. YEKTA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Pharmacy and Pharmacology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radiopharmaceutical Kits, Quality Control, Bone Imaging Kits, Kidney Imaging Kits, Liver-Spleen Imaging Kits, Heart Imaging Kits, Physicochemical Tests, Biological Tests. vn
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyofarmasi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Radyofarmasötikler teşhis ve tedavi amacı ile kullanılan radyoaktif bileşiklerdir. Nükleer Tıp'da % 95 teşhis ve %5' i tedavi amacıyla kullanılan radyofarmasötiklerin hazırlama yönteminin basit ve hazırlama süresinin kısa olması önemlidir. Radyofarmasötik hazırlama sırasında yapılan işlemler fazla ise uygulayıcının hata yapma olasılığı artar ve hazırlamadan hazırlamaya radyofarmasötiğin kalitesi değişebilir. Radyofarmasötiklerin insanlara uygulanmasından dolayı, diğer farmasötik preparatlarda olduğu gibi tüm kalite kontrol testlerine uymak zorunda olduğu anlaşılmıştır. Kalite kontrol birkaç spesifik testi içerir ve ölçümlerde saflık, ürün kimliği, biyolojik güvenlik ve radyofarmasötiklerin maksimum etkileri incelenir. Çalışmaya alınan radyofarmasötik kitlere fizikokimyasal ve biyolojik testler uygulanmıştır. Yapılan fizikokimyasal testler radyonüklidik saflık, radyokimyasal saflık, kimyasal saflık, pH, organoleptik özellikler, ortalama partikül büyüklüğü ve dağılım testi, elektroforetik davranışların belirlenmesi ve radyoassay'dir. Biyolojik testler ise sterilite, pirojenite, toksisite ve biyodağılım testleridir. Yapılan bu kalite kontrol testleri ile radyofarmasötiklerin, kullanım kılavuzlarında ve referans kaynaklarda belirtilen şartlara uygunlukları araştırılmıştır. Çalışmaya aldığımız MDP, HDP ve PYP kemik görüntüleme radyofarmasötik kitlerinin ITLC-SG ve aseton minyatürize kromatografi sistemi ve kağıt elektroforezi ile radyokimyasal saflıkları, diğer fizikokimyasal testleri referans kaynaklarda belirtilen şartlara uygunlukları araştırılmış ve klinikte kullanılmaya uygun bulunmuştur. MDP, HDP ve PYP'nin radyokimyasal saflıkları 8 saat içinde %95-99 arasında kalmaktadır. Biyodağılım testlerinde ise MDP için 3.saat, HDP için 2.saat en iyi sintigrafik görüntü alma zamanıdır. Bu referans kaynaklarda verilen bilgilerle uyumludur. Fonksiyonel böbrek görüntülemede kullanılan MAG3 ve DTPA radyofarmasötikleri 8 saat süre içinde stabil kalmakta, bu süreden sonra işaretleme verimi düşmektedir. Biyodağılım çalışmalarında MAG3 böbreklerden DTPA'dan daha hızlı atıldığı gözlenmiştir. Bu da sintigrafik görüntüleme süresini azaltmaktadır. Ayrıca MAG3'ün böbrek dışında diğer dokularda da tutulumu DTPA' ya göre daha rvazdır. MAG3 böbreklerden tübüler sekresyonla, DTPA ise glomerüler filitrasyonla atılmaktadır. Fakat aynı amaç için DTPA kullanıldığında ekonomik açıdan daha uygundur. Statik böbrek görüntülemesinde kullanılan DMSA 6. saatte kadar stabildir. Biyodağılım çalışmalarında ise oldukça iyi bir böbrek lokalizasyonuna sahiptir. Enjeksiyon sonrası 3.saat en iyi görüntü alma zamanı olarak bulunmuştur. Tin kolloid 15.dk ve 3.saat arasında karaciğerde en iyi lokalizasyona sahiptir. ITLC-SG ve etanol ile yapılan kromatografisinde 8 saat süre içinde % 95 işaretleme verimine sahip olduğu bulunmuştur. Kalp görüntülemede kullanılan MİBİ ise Whatman 3mm ve etilasetat ile yapılan kromatografisinde ilk 8 saat içinde“mTcO”4 gözlenmemektedir. Biyodağılım çalışmalarında enjeksiyon sonrası 3.saat en iyi görüntü alma zamanı olarak bulunmuştur. Ayrıca araştırmamızda kullanılan tüm radyofarmasötikler için yapılan biyolojik testlerde steril oldukları, pirojen ve toksik olmadıkları saptanmış, referans kaynaklar ve farmakopeler ile uyumlu oldukları gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : Radyofarmasötik Kitler, Kalite Kontrol, Kemik Görüntüleme Ajanları, Böbrek Görüntüleme Ajanları, Karaciğer ve Dalak Görüntüleme Ajanları, Fizikokimyasal Testler, Biyolojik Testler. v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radiopharmaceuticals are radioactive compounds used for diagnosis (95%) and treatment (5%). in Nuclear Medicine, simplicity and duration of preparation process are important for radiopharmaceuticals. If the preparation steps complicated, the probabilities of making mistakes of the radiopharmacist can increase and as a result the radiopharmaceutical quality will be depend on from one preparation to another. Clearly a radiopharmaceutical should fulfill the quality control test requirements like the other pharmaceuticals. Quality Control contains several specific tests and investigates purity, product identity, biological safety and efficacy. In this research, physicochemical and biological tests are applied for studied radiopharmaceutical kits. Radionuclidic purity, radiochemical purity, pH, organoleptic properties, average particle size and distribution tests, electrophoretic behavior and radioassay are applied as physicochemical tests. Sterility, apyrogenicity, toxicity and biodistribution tests are the applied biological tests. By these quality control tests, it is detected whether these radiopharmaceuticals could have the requirements of pharmacopoeias and package insert or not. The studied bone imaging kits such as MDP.HDP and PYP are investigated for radiochemical purity (with ITLC-SG:aceton chromatography system and paper electrophoresis) and other physicochemical tests from official requirements point of view and are found convenient for clinical use. Radiochemical purity of MDP, HDP and PYP is determined as 95-99% within 8 hr. In addition, they are determined as sterile, apyrogen and non-toxic radiopharmaceuticals. The best scintigrafic imaging time has been found as 3 hr. and 2 hr. for MDP and HDP, respectively. Functional kidneys imaging kits MAG3 and DTPA are stable within 8 hr.; but the labeling efficiency is observed to decrease after 8 hr. Although, MAG3 is execrated rapidly by the kidneys than DTPA; it is understood that DTPA has the same function and is much more convenient from economical viewpoint. DMSA- used for the static kidney imaging- is stable within 6 hr. In bio-distribuition studies, DMSA is found good for kidney uptake. VITin Colloid is observed to be highly uptaken by liver at 15 th min. and 3 rt hr. The labeling efficiency is 95% within 8 hr. done by ITLC-SG: ethanol chromatography system. Chromatographic results (Whatman 3mm and ethylacetate) of heart imaging kit MIBI are satisfactory and no 99mTcO-4 is observed within 8 hr. The best imaging time is found as 3 dr- during biodistribution studies.