İzmir Kültürpark'ın yeşil dokusunun bitkisel tasarım yönünden irdelenmesi
An Examination of green cover of İzmir Kültürpark in terms of planting design
  1. Tez No: 114007
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAPTAN AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Park, Kültürpark, Bitkisel Tasarım Öğe ve ilkeleri, Park, Kültürpark, Elements and Principles of Planting Design
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
V ÖZET İZMİR KÜLTÜRPARK'IN YEŞİL DOKUSUNUN BİTKİSEL TASARIM YÖNÜNDEN İRDELENMESİ KÂPTAN AYHAN, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM Eylül, 2001 Parklar; bugünün gürültülü ve kirli kent yaşamında vazgeçilmez öğeler haline gelmişlerdir. Parklardaki bitkisel doku da kent insanına sakin, huzurlu bir köşe ve kısa süreli olsa da doğaya dönüş olanağı yaratılması açısından önemlidir ve bu yeşil dokunun arzu edilen görsel üstünlüğe ve zenginliğe sahip olması ancak kriterlere uygun bir bitkisel tasarım sonucu olasıdır. Belli bir amaç ve estetik kaygısı olmadan rastgele oluşturulan bir yeşil doku, kişilerde istenilen olumlu etkinin tersine karmaşa ve sıkıntı hissi yaratır. Bu nedenle bugün artık parkların sadece varlığının yeterli gelemeyeceği, park içindeki yeşil dokunun da bitkisel tasarım öğe ve ilkeleri çerçevesinde oluşturulması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Araştırma alanı olarak seçilen Kültürpark da İzmir kenti için merkezdeki konumu, yeşil dokusu ve içerdiği aktivite olanaklarıylaVI oldukça önemlidir. Artan nüfus ve yapılaşma bu kent parkının önemini daha da artırmaktadır. Bu araştırmada, Kültürpark'ın nasıl bir bitkisel varlığa sahip olduğu, bitkisel tasarım açısından yeşil dokusunun mevcut durumu, tasarım yanlışlıklan, eksiklikleri saptanmış ve sorunlara yeni öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Kültürpark'ın İzmir kenti için önemi ve fuar kullanımlarından olumsuz etkilenmesi konularına da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN EXAMINATION OF GREEN COVER OF İZMİR KÜLTÜRPARK IN TERMS OF PLANTING DESIGN KAPTAN AYHAN, Çiğdem Msc in Landscape Architecture Supervisor: Doç. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM September, 2001 Parks, today, have turned out to be indispensible elements in the noisy and the polluted environment of urban life. Vegetal covers in parks are important, for they provide serene and peaceful nooks for urban people and a possibility of“return to nature”however short it is. These plant covers could possess desired visual superiority and richness only by a planting design fitting to critera. A vegetal cover created haphazardly, without a specific purpose and a concern for aesthetics, would cause confusion and stress in people, in contrast to what is desired. So it is an undeniable fact that only the presence of parks is not enough today; vegetal covers in these parks need to be formed within the frame of floral design and principles. Kültürpark, which is chosen as the research area, is very important because of its central position in the city of Izmir, its vegetal cover and its facilities. Increasing population and urbanisation raise the importance of this city park. hi this research, general status of Kültürpark' s vegetal possesions, current conditions of its vegetal cover, design faults and deficiencies have been determined and it has been tried to put forward some new suggestions forvm these problems. Hie subjects such as the importance of Kültürpark for Izmir, and the negative effects of annual fair facilities to Kültürpark, have also been touched on.