Matris dönüştürücü aracılığı ile asenkron jeneratörden üç fazlı şebeke oluşturulmasının fizibilite çalışması
Feasibility study for establishing three phase bus from induction generator via matrix converter
- Tez No: 114017
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron Jeneratör, FOC, DC bara, Güç, Dönüştürücü, Induction Generator, FOC, DC link, Power, Converter
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez matris dönüştürücü ve asenkron jeneratör vasıtasıyla 3-fa2 (3(|)), 50Hz'lik bir şebeke oluşturulmasının fizibilite çalışmasıdır. Filtre kapasitesi ve endüktansı üzerindeki akım sıkı akım regülasyon yöntemiyle kontrol edilerek belli bir genlik, frekans ve fazda üç fazlı şebeke gerilimi oluşturulmaktadır. Matris dönüştürücü, biri şebeke tarafım diğeri ise jeneratör tarafını kontrol eden ve aralarında DC bara bulunan iki dönüştürücü olarak ele alınmıştır. DC bara kapasitesi klasik dönüştürücü sistemlerinde kullanılan kapasitelerden daha küçük değerlidir ve aynı zamanda asenkron jeneratörü uyarmak için de kullanılmaktadır. Bu yüzden asenkron jeneratörü uyarmak için makina uçlarında özel olarak extra kapasiteler kullanılmamıştır. Asenkron jeneratör bang-bang akım regülasyonlu alan yönlendirme kontrolü ile kontrol edilmektedir. Dönüştürücülerde kullanılan anahtarlama frekans: 25kHz' dir. Bütün sistemin çalışmasının fizibilitesi Fortran programlama dilinde geliştirilen simülasyonla başarılı bir şekilde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Here in this thesis, the feasibility study of establishing and maintaning a three phase (3(j)), 50Hz utility bus by means of matrix converter and induction generator is investigated. A 3§ utility bus voltage with a specific amplitude, frequency, and phase is obtained by means of tight current regulation of the filter capacitor and inductor current at the utility side. Matrix converter is divided into two sub-converters with a dc link in between, having one converter controling the utility side, and the other controling the generator side. The dc link capacitor is kept relatively small compared to the classical dc link systems and is used to excite the induction generator at the same time. There are no extra capacitors used at the terminals of the generator for its excitation. The induction generator is field oriented controlled with a bang-bang type current regulator. The switching frequency used in the converters is 25kHz. The feasibility of operation of the whole system is succesfully shown by means of a software simulation program developed in Fortran.