Karşıyaka ilçesi örneğinde kent dokusu ve açık-yeşil alan ilişkileri üzerine bir araştırma
A Study about relationship between urban pattern and open-green areas in Karşıyaka district
  1. Tez No: 114036
  2. Yazar: SİBEL YİĞİTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karşıyaka İlçesi, Açık-Yeşil Alan, Peyzaj Planlama, District of Karşıyaka, Open-Green Field, Landscape Planning
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
V ÖZET KARŞIYAKA İLÇESİ ÖRNEĞİNDE KENT DOKUSU VE AÇIK-YEŞİL ALAN İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YİĞİTER, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit ERDEM Ağustos 2001, 165 sayfa Kentler, barındırdığı yetersiz yeşil alanlar dışında; bina yığınları ve beton yüzeyleriyle, yaşanabilir alan olma özelliğinden uzaklaşmıştır. Kentlere olan yoğun nüfus baskısı, kentin çevresindeki ormanlık ve tarım alanlarının da kentlerin işgaline uğramasına neden olmuştur. Kentlerin bu şekilde gelişme göstermesi, görsel kirlilik yanında, kent içinde barınmaya çalışan canlı toplulukları için de yaşamsal zorluklar oluşturmuştur. Bu çalışma, açık-yeşil alanlar temelinde, yaşanabilir kent dokusu modeli için bir adım, oluşturma amacını hedeflemektedir. Böylece, açık-yeşil alan standartları, gelişmiş ülkeler düzeyinde ele alınarak, yaşanabilir kent olgusu ilişkileri çerçevesinde, bilimsel verilerin elde edilmesi ve bir özgün pilot çalışma alanı ele alınarak irdelenmesi çalışmanın bir başka amacını oluşturmuştur. Bu düşünce biçimi içinde gerçekleştirilen çalışmada, alanın doğal ve kültürel kaynakları belirlenerek, bunların açık-yeşil alan üzerindeki etkileri ve açık-yeşil alanların dağılımları, nitelik ve nicelikleriVI belirlenmiştir. Bu veriler ışığında ilçedeki açık-yeşil alan dağılımlarında görülen farklılık nedenleri üzerinde durulmuş ve ilçede açık-yeşil alanlardaki dağılım, nitelik ve nicelik farklılıklarının mahallelerin doğal ve kültürel yapılarına göre değişim gösterdiği saptanmıştır. Bu düşüncelerle tamamlanan araştırmada, alanda açık-yeşil alan yetersizliği belirlenmiş olup, geleceğe yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ABOUT RELATIONSHIP BETWEEN URBAN PATTERN AND OPEN - GREEN AREAS IN KARŞIYAKA DISTRICT Yİ?İTER, Sibel MSc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ümit ERDEM August 2001, 165 pages Cities, apart from the inadequacy of the green areas; with their lots of buildings and concrete surfaces have lost their characteristics of being a liviable places. The dense population that cities face, has caused the nearby forest and agricultural lands become invaded by cities. Cities showing such kind of growth along with the visual pollution have caused vital problems for the inhabitants of those cities. This research, which basically handled open-green areas, aims to create a step for modeling a liviable city. Therefore, standarts of open-green areas being taken into consideration as seriously as they are in developed countries and within the frame of urban relations, gathering scientific data for aspesific survey area are also aimed. Within the perspective of this study; natural and cultural resources of the area and their effects on open-green areas; distribution of open-green areas, their charcteristics and measurements are identified.VIII In the light of this data, reasons for the differences in the distribution of open-green areas in this district are taken into consideration and it is determined that the distribution of open-green areas and differences in the distribution of open-green areas in characteristic and quantity changes according to the natural and cultural structure of the neighbourhood. In conclusion, parallel with those objectives mentioned above, the inadequacy of open-green areas is determined and suggestions relating to the future are presented. In conclusion, parallel with those objectives mentioned above the inadequacy of open-green areas is determined and suggestions relating the future are forwarded.