Kent ekolojik planlaması ve Karşıyaka örneğinde araştırmalar
Urban ecological planning and researches in Karşıyaka
- Tez No: 149486
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karşıyaka îlçesi, Kent, Ekosistem, Açık- Yeşil Alan, Peyzaj Planlama, District of Karşıyaka, Urban, Ekolojical, Open-Green Field, Landscape Planing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
V ÖZET Kent Ekolojik Planlaması ve Karşıyaka Örneğinde Araştırmalar HABİBİNİA, Foroogh Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Aydın GÜNEY Eylül 2004, 138 sayfa Kentlerin ekolojik ilke ve olguları dikkate alınarak planlanmadığı, kentsel alanların insan yaşamını kolaylaştırmadığı; seller, kirli hava, bozuk iklim koşullan, tamamen kaybolmuş doğal hayat, kısacası ekolojik ve buna iştirak eden görsel bozukluklarla ortaya çıkmaktadır. Kentler, barındırdığı yetersiz yeşil alanlar dışında; bina yığınları ve beton yüzeyleriyle, yaşanabilir alan olma özelliğinden uzaklaşmıştır.Kentlere olan yoğun nüfus baskısı, kentin çevresindeki ormanlık ve tarım alanlarının da kentlerin işgaline uğramasına neden olmuştur.Kentlerin bu şekilde gelişme göstermesi,görsel kirlilik yanında, kent içinde barınmaya çalışan canlı toplulukları için de yaşamsal zorluklar oluşturmuştur. Bu çalışma ekoloji temelinde, yaşanabilir kent dokusu modeli için bir adım oluşturma amacmı hedeflemektedir.Bu düşünce doğrultusunda ele alman İzmir Karşıyaka Belediyesi sınırları içerisinde ekosistem bozukluğunun araştırılması tezin amacmı oluşturmaktadır.VI Çalışma sonucunda, Türkiye genelinde yaşanan peyzaj planlama eksikliğinin izmir- Karşıyaka Belediyesi bütününde de yaşandığı ve bunun sonucunda da kentsel doku ve yeşil alanlarda önemli yetersiz ve tahripler olduğu saptanmıştır. Çünkü peyzaj planlama kentsel alanlardaki çok gerekli biyotoplann korunmasında ve oluşturulmasında çok büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT URBAN ECOLOGICAL PLANNING AND RESEARCHES IN KARŞIYAKA HABİBİNİA, Foroogh MSc in Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Aydın GÜNEY September 2004, 138 pages It is determined that the problems arised in urban sites such az floods, air pollution, climate change, totally destroyed natural life and visual uglinessis which never serve an easier life for inhabitants is come into existence by not planning the cities appropriate to ecological prinsiples and facts. Cities, apart from the inadequacy of the green areas; with their lots of buildings and concrete surfaces have lost their characteristics of being liviable places.The dense population that cities face, has caused the nearby forest and and agricultural lands become invaded by cities. Cities showing such kind of growth along with the visual pollution have caused vital problems for the inhabitants of those cities.This research, which basically handled ecological, aims to create a step for modeling a liviable city. Depends on these observations, the evaluation of ecological facts and the green areas in Izmir-Karşıyaka municipality limits, become purpose of the thesis. Az a result of this research, it is determined that the urban problems seen all over Turkey also exist in Karşıyaka which come into being by not planningVIII the urban areas according to ecological prinsiples and fact with insufficient green areas and destruction of natural features landscape planning has great importance to astablish and preserve the green areas in cities.