Kemalpaşa (İzmir) ilçesinde yetiştirilen kirazlarda bazı organik fosforlu insektisit kalıntıları üzerinde araştırmalar
Investigations on residue analysis of some organophosphorous insecticidies on cherries in Kemalpaşa (İzmir)
- Tez No: 114041
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENVER DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, kalıntı analizi, organik fosforlu insektisitler, Cherry, residue analysis, organophosphorous insecticides
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
V ÖZET KEMALPAŞA (İZMİR) İLÇESİ'NDE YETİŞTİRİLEN KİRAZLARDA BAZI ORGANİK FOSFORLU İNSEKTİSİT KALINTILARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÇELİK, Canan Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Ağustos 2001, 4^sayfa Bu çalışmada, Kemalpaşa (İzmir) İlçesi'nde yetiştirilen kirazlar üzerindeki bazı organik fosforlu insektisitlerin kalıntıları araştırılarak kalıntı problemine bir ışık tutabilmek amaçlanmıştır. Kiraz örnekleri Kemalpaşa'da yaygın olarak yetiştirilen Early Burlat erkenci, Napolyon ortacı ve Salihli geçci çeşitlerinden alınmıştır. Kalıntı analizinde DFG 19 multi rezidü metodundan yararlanılarak toplam 18 kiraz örneği analiz edilmiş ve diazinon, dichlorvos, fenithrothion, fenthion, malathion, phosalone ve parathion-methyl kalıntıları araştırılmıştır. Bu örneklerin 11 tanesinde araştırılan organik fosforlu insektisitlerin kalıntısına rastlanılmamıştır. Yedi örnekte ise farklı miktarlarda organik fosforlu insektisit kalıntısı tespit edilmiştir. Tespit edilen insektisit kalıntılarının bazılarının tolerans değerlerini aştığı görülmektedir.VI Napolyon çeşidi bir kiraz örneği ile Salihli çeşidi iki kiraz örneğinde phosalone kalıntısı tolerans limitlerinin üzerinde bulunmuştur. Ayrıca dört örnekte malathion kalıntısına rastlanılmış ve Salihli kiraz çeşidine ait bir örnekte tespit edilen Malathion kalıntı miktarının tolerans değerini aştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON RESIDUE ANALYSIS OF SOME ORGANOPHOSPHOROUS INSECTICIDES ON CHERRIES IN KEMALPAŞA (IZMIR) ÇELİK, Canan MSc in Department of Plant Protection Supervisor: Assist. Prof. Dr. Enver DURMUŞOGLU August 2001, 47 pages This study was carried out to determine the residue of some organophosphorous insecticides on cherries in Kemalpaşa which is the province of Izmir. Early Burlat early maturing, Napolyon mild maturing and Salihli late maturing variety which were the common varieties of Kemalpaşa were choosen as analysis samples. Diazinon, dichlorvos, fenithrothion, fenthion, malathion phosalone and parathion-methyl were investigated on 18 cherry samples by using multi residue method DFG 19. The residue was not found in 11 samples. However, the residue of these organophosphorous insecticides were determined on seven samples.lt was seen that amount of some deteminated residues exceed the tolerance limits. One of the Napolyon variety sample and two of Salihli samples included phosalone residue more than tolerance limits. MalathionVIII residue was determinated on four Salihli variety samples and it was found that one of these samples exceeded the tolerance limits.