Gediz Deltasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin tespiti ve bazı türlerin biyolojileri üzerine araştırmalar
The Determination of the bird species in Gediz Delta and investigation on biology of some birds
- Tez No: 114042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SIKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: The Gediz delta, Water birds, breeding biology, İzmir, Türkiye
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET GEDİZ DELTASINDA KULUÇKAYA YATAN KUŞ TÜRLERİNİN TESBİTİ VE BAZI TÜRLERİN BİYOLOJİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YAMAN, Ercan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mehmet SIKI ARALIK, 2000 Gediz deltasında 2000 yılı üreme sezonunda sürdürdüğümüz araştırmada, kuluçkaya yatan 32 kuş türü tespit edilmiş ve 12 türün üreme biyolojileriyle ilgili araştırmalar yapılmıştır. Kuluçkaya yatakları tesbit edilen türler 9 Ordo'ya ve 21 Familya'ya dahildir. Gediz deltasında son yapılan tespitlere göre 207 farklı kuş türü saptanmış ¦e bunlardan 57' sinin kuluçkaya yattığı bildirilmiştir(Sıkı,1999). Araştırmamız sırasında daha önceki yayınlarda kuluçkaya yattığı bildirilmeyen Tardus merula (Karatavuk) ve Hippolais pallida (Beyaz Mukallitlin yuvaları bulunarak Gediz deltasında kuluçkaya yattığı ilk defa tespit edilmiştir.Bulgularımız sonucu Gediz deltasında kuluçkaya yatan kuş türü sayısı 59'a yükselmiştir. Araştırmalarımız sonucunda 32 kuş türünün tesbit edilmesinin nedeni, araştırma süresinin az olması nedeniyle yeterli araştırmanın yapılamaması ve başta sazlıklar olmak üzere diğer alanlarda da yaban hayatını olumsuz yönde etkileyen olayların olmasıdır.VI Anahtar Kelimeler : Gediz deltası, Su Kuşları, Üreme Biyolojisi, İzmir, Türkiye.
Özet (Çeviri)
VTI ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE BIRD SPECDXS IN GEDİZ DELTA AND INVESTIGATION ON BIOLOGY OF SOME BIRDS YAMAN, Ercan M.SC in Biology Supervizor: Doç. Dr. Mehmet SIKI Aralık 2000 In our study that was carried out in 2000 breeding season in the Gediz delta, the 32 bird species that breed on in this place were determined and the reproductive biology of 12 species were investigated. Determined species belong to 21 families in 9 different orders. According to the last research, which was carried out in the Gediz delta, 207 different bird species were determined and 57 species of them were reported as breeding in the breeding season. During our investigation we determined for the first time the nest of Turdus jwera/a(Blackbird ) and Hippolais pallida (Olivaceous Warbler) in the Gediz delta which were not reported in the last studies. In this way the species which breed on in Gediz delta is raised to 59 species. The reason why only 32 bird species breeding have been determined is lack of enough investigation and the events which effects the wild life in negative way in this area.vın