Tasarım desenleri ile yazılım geliştirme
Developing software applications with design patterns
- Tez No: 114045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. YASEMİN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tasarım deseni, yeniden kullanım, web uygulamaları, çerçeveler
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET TASARIM DESENLERİ İLE YAZILIM GELİŞTİRME ÇAKIR, Çağlar Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. N. Yasemin TOPALOĞLU Eylül 2001, 113 sayfa Bu tezde, yeniden kullanıma dayalı yazılım mühendisliğinde kullanımı giderek yaygınlaşmakta olan tasarım deseni kavramı incelenmiş ve çeşitli uygulamalarla örneklenerek ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Günümüzün en çok kullanılan bilgi sahası olan İnternet siteleri üzerinde desen kullanımı araştırılıp, web sayfalarının temel elemanları tanımlanmaya çalışılmış ve web desen katalogu oluşturulmuştur. Desenler, kapsamlı bir belgeleme aracı olmalarının yanısıra, çok çeşitli uygulama alanlarında kaliteli sistemler geliştirmeyi sağlamaktadırlar. Internet 'in bilişim dünyasındaki yeri ise tartışılmazdır. Bu nedenle tez kapsamında, web uygulamalarında temel oluşturması amaçlanan bir desen katalogu oluşturulmuş ve bu desenlerin gerçekleştiriminden oluşan bir otomatik kod üretici geliştirilmiştir. Bu katalogdaki desenlerin sayısı, gereksinimler arttıkça ve uygulamalar geliştirildikçe kolaylıkla artırılabilecektir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DEVELOPING SOFTWARE APPLICATIONS WITH DESIGN PATTERNS ÇAKIR, Çağlar MSc in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. N. Yasemin TOPALOGLU September 2001, 113 pages In this thesis, the concept of design patterns is studied from the point of reuse based software engineering. Following this, the employment of design patterns in Internet environment is discussed and a design pattern catalog for web applications is introduced. Design patterns increase quality for software systems and provide a detailed documentation tool. Since Internet is a very important source for information techology, during this study a pattern catalog is developed for different web applications and an html code generator is implemented based on this catalog. The -number of the patterns for web can be increased when new requirements are met and new applications are implemented. Keywords : Design Patterns, software reuse, web applications, frameworks.