'N-cetyl-N,n,n-trimethyl-ammonnium bromide (CTAB) temelli ikili ve üçlü liyotropik sistemlerdeki faz hallerinin ve optiksel kırıcılık özelliklerinin incelenmesi'
The Investigation of phase states and refracting properties of binary and ternary lyotropic systems based on N-cetyl-N,n,n-trimethyl-ammonnium bromide (CTAB)
  1. Tez No: 114065
  2. Yazar: MEHMET OKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE KAZANCI, PROF. DR. ARİF NESRULLAZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal, liyotropik, CTAB, Liquid crystal, lyotropic, CTAB
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
V ÖZET N-CETYL-N, N, N-TRIMETHYL-AMMONNIUM BROMIDE (CTAB) TEMELLİ İKİLİ VE ÜÇLÜ LÎYOTROPİK SİSTEMLERDEKİ FAZ HALLERİNİN VE OPTÎKSEL KIRICILIK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ OKCAN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Fizik Bölümü Tez Yöneticileri: Prof Dr. Nadide KAZANCI Prof. Dr. Arif NESRULL AZADE Ağustos 2001, 91 sayfa Bu çalışmada; CTAB + su ikili liyotropik sisteminde oluşan miseller izotropik Lı fazının, nematik-kalamitik Nc ve hekzagonal E arafezlartnın ve CTAB + dekanol + su üçlü liyotropik sisteminde oluşan miseller izotropik Lı fazının, nematik-kalamitik No, nematik-diskotik Nd, hekzagonal E ve tabakalı D arafazlarının mezomorfık, morfolojik ve optiksel kırıcılık özellikleri araştırılmıştır. Bu sistemlerin faz halleri incelenmiş ve faz diyagramları belirlenmiştir. Nc, Nd, E ve D arafazlarının tipik dokularının karakteristikleri ve doku dönüşümleri incelenmiştir. Ayrıca; söz konusu liyotropik arafazların kırılma indislerinin davranışları geniş sıcaklık aralıklarında incelenmiştir. Araştırılan arafazların morfolojisi ve optiksel kırıcılık özellikleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE INVESTIGATION OF PHASE STATES AND REFRACTING PROPERTIES OF BINARY AND TERNARY LYOTROPIC SYSTEMS BASED ON N-CETYL-N, N, N-TRIMETHYL-AMMONNIUM BROMTDE (CTAB) OKCAN, Mehmet MSc in Physics Supervisors: Prof. Dr. Nadide KAZANCI Prof. Dr. Arif NESRULLAZADE August 2001, 91 pages In this work complex investigations of the mesomorphic, morphologic and refracting properties of micellare isotropic L, phase, ncmatic-calamitic Nc and hexagonal E mesophases formed in CTAB + water binary lyotropic system and micellare isotropic L, phase, nematic-calamitic Nc nematic-discotic Nd, hexagonal E and Lamellar D mesophases formed in CTAB + decanol + water ternary lyotropic system have been carried out. The phase states of these systems have been investigated and their temperature-concentration phase diagrams have been determined. The peculiarities and texture transformations of the typical textures of the NCT Nd, E and D mesophases have been investigated. The behaviour of refractive indexes of mentioned mesophases have also been investigated İn large temperature intervals. The connection between morphologic and refracting properties of investigated mesophases have been analysed.