Anadolu üçgülü (trifoliul resupinatum L. )'nde farklı sıra arası mesafesi ve tohumluk miktarının tohum verimi ve verim karakterlerine etkisi
The Effect of different row spacing and seed rate on the seed yield and some yield characteristics of persian clover (trifoliul resupinatum L. )
  1. Tez No: 114066
  2. Yazar: NİLÜFER ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ESEN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sıra arası, tohumluk miktarı, tohum verimi, Anadolu üçgülü
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Ill ÖZET ANADOLU ÜÇGÜLÜ (Trifolium resupinatum L.)'NDE FARKLI SIRA ARASI MESAFESİ VE TOHUMLUK MİKTARININ TOHUM VERİMİ VE VERİM KARAKTERLERİNE ETKİSİ ÇELEBİ, Nilüfer Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Esen ÇELEN VV ' Ekim, 2001, 27 sayfa Bornova ekolojik koşullarında iki farklı sıra arası mesafesi (20 ve 40 cm) ve üç-farklı tohumluk miktarı (800, 1000 ve 1200 tohum/m2) ele alınarak yürütülen bu araştırmada Anadolu Üçgülü {Trifolium resupinatum L.)'nün tohum verimi ile buna ilişkin bazı karakterleri incelenmiştir. Sıra arası mesafe ile ekim oranlan bitki boyu, bitkide yandal sayısı, bitkide kömeç sayısı, kömeçte tohum sayısı, 1000-Dane ağırlığı ve çimlenme gücüne önemli etki yapmamıştır. Sadece tohum verimi sıra arası x ekim normu interaksiyonundan etkilenmiş ve en yüksek verim 40 cm sıra aralığında 800 tohum/m2 oranından alınmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT ROW SPACING AND SEED RATE ON THE SEED YIELD AND SOME YIELD CHARACTERISTICS OF PERSIAN CLOVER (Trifolium resupinatum L.) ÇELEBİ, Nilüfer MSc. in, Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. A. Esen ÇELEN October 2001, 27 pages In this research conducted in the ecological conditions of Bornova, the effect of different row spacings (20 or 40 cm) and seeding rates (800, 1000 or 1200 seed/m2) on the seed yield and some yield characteristics of Persian clover {Trifolium resupinatum L.) were investigated. The plant height, the number of lateral stems/plant, the number of heads/plant, the number of seeds/head, 1000-seed weight and germinating rate weren't affected from the row spacing and seeding rates where as, the seed yield was affected from the interaction of row spacing and seeding rates. The highest seed yield was obtained from the row spacing of 40 cm and 800 seed/m2 rate. Keywords : Row spacing, seed rate, seed yield, Persian clover