The Adaptation of (reseda luteola L. ) in Bornova ecological conditions and the effect of different plant densities on yield and quality
Muhabbet çiçeğinin (reseda luteola L. ) Bornova ekolojik koşullarına adaptasyonu ve bitki sıklığının verim ve kaliteye etkisi
- Tez No: 114067
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Weld, Reseda luteola L, plant densities, luteolin, dyeing plants
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET MUHABBET ÇİÇEĞİ'NİN {Reseda tuteola L.) BORNOVA EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU VE BİTKİ SIKLIĞININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ KAYE, Funda Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ayhan CEYLAN Eylül 2001, 83 sayfa Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Deneme Alanı'nda yürütülen bu çalışmada, muhabbet çiçeği (Reseda luteola. L.)'nin Bornova ekolojik koşullarına adaptasyonu ve üç farklı sıra arası mesafesinin (20, 30 ve 40 cm) verim ve kaliteye etkileri incelenmiştir. Deneme; tek faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bitki sıklığının; yeşil herba verimi, drog herba verimi, kuru madde verimi ve bitki boyu üzerine olan etkisi istatistik! açıdan önemli bulunmuştur. En yüksek yeşil herba verimine (1349.67 kg/da), drog herba verimine (352.54 kg/da) ve kuru madde verimine (317.65 kg/da) 20 cm sıra arası mesafesinde ulaşılmıştır. Bitki sıklığının boyarmadde oranı üzerinde önemli bir etkisi görülmemiştir. Boyar madde oranı %3.6-4.0 arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler : Muhabbet çiçeği, Reseda luteola L., sıklık, luteolin, boya bitkileri
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ADAPTATION OF WELD [Reseda luteola L.)IN BORNOVA ECOLOGICAL CONDITIONS AND THE EFFECT OF DIFFERENT PLANT DENSITIES ON YIELD AND QUALITY KAYE, Funda MSc in Field Crops Department Supervisor; Prof. Dr. Ayhan CEYLAN September 2001, 83 pages This study aims to find out the adaptation in Bornova ecological conditions and the effect of the different row spacing (20, 30 and 40 cm) the yield and quality characteristics of weld. The field trial was conducted in the research area of faculty of Agricultural, Ege University in 1999. The experiment was conducted according to randomize block experiments (four replications ) design with one factor. It is observated that different plant densities had important effect on the value of green herbage yield, drug herbage yield, dry matter yield and plant height. The highest green herbage yield (1349.67kg/da), drug herbage yield (352.54 kg/da) and dry matter yield (317.65 kg/da) were obtained in 20 cm row spacing. Dye ratio was no affected by the different plant densities. So it was determined from 3.6 % to 4.0 %.