Triticale hat ve çeşitlerinde polyakrilamid jel elktroforezi ile genotip tanımlaması üzerinde bir araştıma
A Study on genotype identification of triticale lines and triticale varieties by using polyacrylamide gel electrophoresis
- Tez No: 114068
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Triticale, elektroforez, SDS-PAGE, Triticale, Electrophoresis, SDS-PAGE
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
V ÖZET TRİTİCALE HAT VE ÇEŞİTLERİNDE POLİAKRİLAMİD JEL ELEKTROFOREZİ İLE GENOTİP TANIMLAMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ÇETİN, Osman Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Süer YÜCE Eylül 2001, 31 sayfa Triticale genotiplerinin tanımlanması amacıyla yapılan bu araştırmada glütenin proteini moleküler markör olarak kullanılmıştır. İki triticale çeşidi ve üç triticale ileri hattında SDS- PAGE tekniği ile glütenin bantları elde edilmiştir. Genotiplere ait glütenin bant desenleri incelendiğinde bunların birbirlerinden farklı olduğu, genotipler arasındaki mevcut olan varyasyonu yansıttığı görülmektedir. Bu sonuçlara göre glütenin bant desenleri ile triticale ıslah programında yer alan hatların ve çeşitlerin tanımlamalarının yapılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON GENOTYPE IDENTIFICATION OF TRITICALE LINES AND TRITICALE VARIETIES BY USING POLYACRYLAMIDE GEL ELECTROPHORESIS. ÇETİN, Osman Msc. Thesis in Field Crop Dept. Supervisor; Prof. Dr. Süer YÜCE September 2001, 31 pages The objective of this study was to identify triticale genotypes by using glütenin protein as a molecular marker. Glütenin banding patterns of two triticale varieties, three triticale lines were obtained with SDS-PAGE tecnique. Evaulation of these glütenin banding patterns showed that these genotypes were totaly different from each other and variation among genotypes could be expressed by these patterns. According to results, it's clear that triticale lines and varieties in breeding program could be identified with glütenin banding patterns.