Çekiçli değirmenlerde elek yüzeyi artışının performans değerlerine etkisi
An Investigation on the effects of the increase of the screen area on performance of hammer mills
  1. Tez No: 114077
  2. Yazar: LEVENT AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. R. CENGİZ AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elek, Çekiçli Değirmen, Özgül Enerji Tüketimi, Screens, Hammer Mills, Specific Energy Requirement
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET ÇEKİÇLİ DEĞİRMENLERDE ELEK YÜZEYİ ARTIŞININ PERFORMANS DEĞERLERİNE ETKİSİ AKKAŞ, Levent Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi:Doç. Dr. R. Cengiz Akdeniz Mayıs 2001, 94 sayfa Bu çalışmada, çekiçli değirmenlerde elek yüzey alanı artışının performans değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, kırma odası konstrüksiyonu amaca uygun şekilde dizayn edilerek imal edilen prototip bir çekiçli değirmen kullanılmıştır. KT 16 P adı verilen bu çekiçli değirmenin kinci ünitesi, materyal besleme girişi hariç, elek adı verilen delikli çelik bir levhadan yapılan kırma odası ile çevrelenmiştir. Kırma odası, Ön, yan ve arka elek olmak üzere değiştirilebilen üç ayrı parçadan meydana gelmektedir. Dane mısır materyali ile yürütülen denemelerde, delik çaplan 03 mm, 06 mm ve al mm olan üç ayrı elek takımı kullanılmıştır. Denemeler, çekiç ucu çevre hızının 35 ms1, 45 ms“1 ve 55 ms”1 değerlerinde, materyal besleme kapağı açıklığının önceden belirlenen sabit bir değerinde üç tekerrürlü olarak yapılmıştır. Kinci ünite çevresindeki tüm elek yüzey alanı, toplam 12 ayrı kısım olarak ele alınmıştır. Elek yüzey alanı 1. kısımdan 11. kışıma kadar sırasıyla kapatılarak elde edilen her bir elek düzeni için performans değerleri belirlenmiştir. Elek delik çapının büyümesi ve çekiç ucu çevre hızının artışı iş kapasitesini arttırıcı yönde etkilemiştir. Özgül eneji tüketimi elek delik çapının büyümesiyle azalırken, çekiç ucu çevre hızının artması ile artmıştır. Çekiçli değirmenlerde elek yüzey alanı artışının çekiçli değirmenin performans değerleri olan, iş kapasitesi, güç tüketimi, özgül enerji tüketimi, ortalama granül iriliği, ortalama granül iriliğine ait standart sapma ve diğerleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Elek yüzey alam artışı, hem iş kapasitesini arttırıcı hem de, özgül enerji tüketimini azaltıcı yönde etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF THE INCREASE OF THE SCREEN AREA ON PERFORMANCE OF HAMMER MILLS AKKAŞ, Levent MSc in Agricultural Eng. Supervisor: Assoc. Prof Dr. R. Cengiz Akdeniz May 2001, 94 pages In the research, determining of the effects of increase of screen surface area on performance of hammer mills were aimed. In the study, the prototype hammer mill the grinding room of which was designed as the research purposes and manufactured was used. The grinding unit of hammer mill called“KT 16 P”which was surrounded by grinding room constructed by perforated steel surface called screen, except material feeding gap. The grinding room consists of three changeable screens, i.e. front, side and back screens. In the experiments carrying out with grain corn, three round holed screen sets as 03 mm, 06 mm and 07 mm were used. The experiments were carried out with the three different hammer tip speed as 35 ms“1, 45 ms”1 and 55 ms'1 by keeping constant the inlet clearance at predetermined value. The all screen area surrounds the grinding unit and it was divided into twelve divisions. By closing the open area of screens from first to eleventh part respectively, the effects of the each division on performance values of hammer mill were determined. The increasing of the diameter of screen aperture and hammer tip speeds increased the grinding capacity. The specific energy requirement decreased with the increasing of screen hole diameter. But the increasing of screen area has important effects on performance values of hammer mills as grinding capacity, power consumption, specific energy requirement, average particle size and others. The increase of screen surface area, both increased the grinding capacity and decreased the specific energy requirement.