Sonlu doğurulmuş serbest heyting cebirleri
Finitely generated free heyting algebras
  1. Tez No: 114080
  2. Yazar: AHMET HAMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TERZİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kripke modelleri, Pseudo-Boole cebirleri, Heyting cebirleri, serbest doğurulmuş cebirler, Kripke models, Pseudo-Boolean algebras, Heyting algebras, freely generated algebras
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET SONLU DOĞURULMUŞ SERBEST HEYTİNG CEBİRLERİ ÜZERİNE HAMAL, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet TERZİLER 24 Ocak 2001, 41 sayfa Giriş ve Ön Bilgiler bölümleri dışında bu tez esas olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Tezde esas geçen sonuçların hemen hemen tümü (Bellissima, 1986) da bulunabilir, ancak bu teoremlerin çoğunun ispatları tarafımızdan yapılmış ve sonuçlar örneklerle zenginleştirilmiştir. 3. Kesimde; her bir a < co için bir 9?a Kripke modeli inşaa edilmiştir öyle ki her bir a-formülü \|/ verildiğinde IPC [¦ v|/ ancak ve ancak 9ta f= \|/ gerçeklensin. Daha sonra Aa = < Aa, a, v, ->, 0, 1 > cebirinin Fn(a) ya izomorf olduğu ispatlanmış ve F«(a) nın özel elemanları tanımlanarak a < co için Id( Fn(a+1) ) e Id( Fıı(a) ) sonucu gösterilmiştir. 4. Kesimde; serbest Heyting cebirleri arasında Fh(1) in özel bir yerinin olduğu a > 1 için Fn(a) nın Fh(1) tarafından sağlanan çoğu cebirsel özellikleri sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FINITELY GENERATED FREE HEYTING ALGEBRAS HAMAL, Ahmet MSc in Mathematics Department Supervisor: Prof. Dr. Mehmet TERZİLER 24 January 2001, 41 pages In addition to Introduction and Preliminaries, the thesis consists essentially of two sections. Almost all results that occur in the thesis can be in (Bellissima, 1986), however the proofs of most theorems are given by ourselves and those results are illustrated by examples. In Section 3 a Kripke model Ma is constructed such that for a given a-formula \|/ and for each a < o, IPC |- vj/ (iff) 9?a |= \\i holds. Then it is proved that Aa = < A«, a, v, ->, 0, 1 > is isomorphic to Fn(a) and by definnig some special elements of FH(a), the inclusion Id( FH(a+l) ) £ Id( FH(a) ) is shown for each alwhile Fh(1) does is seen in detail.