Dikim işlemlerinde metot geliştirme araştırmaları
Researchs to develope methods of sewing operations
- Tez No: 114081
- Danışmanlar: DR. CUMHUR ÇAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Method developing, time and motion study, work direction, band balancing
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET DİKİM İŞLEMLERİNDE METOT GELİŞTİRME ARAŞTIRMALARI YILMAZ, Sevim Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Cumhur Çakman Mayıs 2001, 159 sayfa Bu tez çalışmasında giysi maliyetlerinde büyük derecede önem taşıyan ve giysi mabetlerinin %10-25'ini oluşturan işçilik maliyetlerinin minimize edilmesi için, işçilik maliyetinin % 80'ini teşkil eden dilim olan, dikim işçiliğinin, metot geliştirme çalışmaları ile optimum kılınması üzerine çalışılmıştır. İncelenen 3 ayrı işletmede, dikimhanedeki mevcut durum değerlendirilip metod geliştirme araştırmaları yapılmış ve maliyetleri azaltacak öneriler getirilmiştir. Türkiye genelindeki konfeksiyon işletmelerinin %95'inin üzerindeki işletmelerde ne yazık ki iş ve zaman etüdü yapılmadan ve çok büyük iş gücü israfıyla çalışılmaktadır. Bu nedenledir ki değişen dünya koşullarında hazır giyim endüstrisinin ayakta kalabilmesi için hızla metot geliştirme çalışmalarına önem verilmesi ve işgücünden optimum istifade ederek, maliyetleri aşağıya çekmek gerektiği vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler : Metot geliştirme, iş ve zaman etüdü, iş akışı, bant dengeleme.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHS TO DEVELOPE METHODS OF SEWING OPERATIONS YILMAZ, Sevim MSc in Textile Eng. Supervisor Dr. Cumhur ÇAKMAN May 2001, 159İ pages The workingship is very important, because it is forming the 10-25 % of clothing cost.There the bigest factor is the sewing operations workingship because it is 80 % of sewing cost. Therefore in this thesis has been studied for minimising the costs of workingship by optimizing the sewing process. After inspecting 3 different factory, the present situation in the sewing department has been evaluated by doing method developing researches and has been given suggestions for decreasing of costings. In most of the clothing companies in Türkiye is very upsetting that, more than 95 % is working without doing time and motion study and it has affect for lost of workingship.That's why in this study, this has been accentueted that, in changing world situations to manage to stand up on foot, the clothing industry must conside importance to working on method developings and it is only way to decrease the costs, by using labor productivity in optimum capacity.