An Investigation on green sections or school gardens in Bornova within the principles or landscape planning
İzmir ili Bornova ilçesi örneğinde peyzaj planlama ilkeleri çerçevesinde okul bahçesi açık yeşil alanların irdelenmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 114097
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN NURLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Planlama, Okul Bahçeleri, Bornova İlçesi, Planning, School gardens, Bornova
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 219
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ BORNOVA İLÇESİ ÖRNEĞİNDE PEYZAJ PLANLAMA İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE OKUL BAHÇESİ AÇIK YEŞİL ALANLARIN İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTD3MA AKBAY, Zerrin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin NURLU Şubat 2001, 200 sayfa Okul çağındaki gençlerin özellikle de kentlerde yaşayan öğrencilerin kent havasından uzak, doğayla baş başa bulunacakları beden ve ruhen kolaylıkla dinlenebilecekleri bahçelere ihtiyaçları olduğu bir gerçektir. Bu araştırmada, öncelikle Bornova ilçesinde bulunan okul bahçeleri, peyzaj planlama ilkeleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın amacı, okul bahçeleri açık yeşil alanlarının planlama, tasarım ilkelerinin belirlenmesidir. Araştırma, İzmir ili Bornova ilçesinde yer alan okul bahçelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma gerçekleştirilen alandaVI gözlem, inceleme ve değerlendirme çalışmaları araştırmanın yöntemini oluşturmuştur. Çalışmanın sonunda okul bahçeleri ve planlama ilişkileri değerlendirilmiştir. Okul bahçelerinin bir çoğunun planlama ilkelerine uygun olarak planlanmadığı, bunun da en büyük nedeninin alan yetersizliği ve maddi olanaksızlıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AN INVESTIGATION ON GREEN SECTIONS OR SCHOOL GARDENS İN BORNOVA WITHIN THE PRINCIPLES OR LANDSCAPE PLANNING AKBAY, Zerrin Msc in Landscape Architecture Supervisor: Doç. Dr. Engin NURLU February 2001, 200 pages It is a fact that the school-aged youth, especially the students living in cities need places away from the atmosphere of cities and available for them to feel the nature and rest physically and mentally. In this study, school gardens initially the ones in Bornova are investigated within the principles of landscape planning. The study aims at determining the designing and planning principles of the green sections of the school gardens. The study is carried out of the school gardens existing in the district of Bornova. The method of the study consists; field surveys observation, investigations and evaluations. In the end of the study the relations between school gardens and planning principles are evaluated. The majority of school gardensVIII are lacking uniformity with the planning principles and the main reasons for this are limited space and money.